Deel Kamer dringt aan op start deze week van boostervaccinatie
DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Tweede Kamer dringt erop aan om binnen 48 uur te beginnen met de toediening van boosters van het coronavaccin aan ouderen. JA21, SP, GroenLinks, Volt en de Kamerleden Omtzigt en Den Haan stelden spoedvragen daarover aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer drong vorige week al aan op een zo spoedig mogelijke start met de boosters voor 60-plussers, omdat het coronavirus opnieuw flink oplaait.
Het ministerie overlegt met het RIVM, de zorginstellingen en de GGD'en, die logistiek moeten opschalen om deze operatie uit te voeren. De GGD'en hadden zelf eerder aangegeven dat ze begin december konden beginnen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er nog tijd nodig om alles in gereedheid te brengen voor een extra vaccinatiecampagne. Een deel van de voorbereidingen was al getroffen, maar een ander deel kon volgens een woordvoerster pas in gang gezet worden toen bekend was welke groepen als eerste aan de beurt zouden komen.
De minister hoopt tegen het eind van de week meer informatie te hebben over de extra boostershots. Het is daarmee niet waarschijnlijk dat daar over 48 uur al mee begonnen kan worden. Het ministerie benadrukt dat de boosters uit voorzorg worden gegeven, zoals de Gezondheidsraad adviseert. Alle vaccins zouden nog goed werken als bescherming tegen een ernstige corona-infectie, dus een booster zou volgens de Gezondheidsraad niet helpen om de huidige coronagolf te bestrijden. In andere landen is al wel begonnen met de boosters.
Het aantal besmettingen neemt weer toe en de ziekenhuizen krijgen weer veel coronapatiënten binnen. Een aantal GGD'en wordt nu overspoeld met aanvragen voor testen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
7 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn ongeveer 2,7 miljoen mensen lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel (lhbtqia). Dat komt neer op bijna 18 procent van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het is de eerste keer dat statistiekbureau CBS met een schatting over deze groepen komt. Vrijdag is Coming-Outdag.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 "maken zich grote zorgen" over de aankomende winter in het Midden-Oosten. Volgens de organisaties zijn er nu niet genoeg hulpgoederen om de honderdduizenden vluchtelingen in Libanon, Gaza en Syrië de koude maanden door te helpen. Zij wonen vaak in slechte tenten of zelfs op straat. "Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden."
14 uur geleden