Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel kabinet weer bijeen voor corona-overleg

Deel kabinet weer bijeen voor corona-overleg

DEN HAAG (ANP) - Een deel van het demissionaire kabinet komt maandagochtend bij elkaar om de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus te bespreken. Het kabinet besloot onlangs om vanwege de explosief gestegen besmettingscijfers in de zomer wekelijks de cijfers te blijven bespreken en zo eventueel snel maatregelen te kunnen treffen. Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen elke week bijeen en brengen zo nodig advies uit.

Na het crisisoverleg geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een toelichting aan de pers op Ruttes ministerie van Algemene Zaken. Vorige week greep Rutte deze gelegenheid aan om excuses te maken voor de "inschattingsfout" die het kabinet maakte door op 26 juni versneld verregaande versoepelingen door te voeren. Dat pakte niet goed uit. Zo haperde het testsysteem voor toegang, waardoor vooral veel jongeren elkaar hebben besmet in de horeca en tijdens evenementen.

Het aantal besmettingen is sindsdien flink verder opgelopen. Vrijdag was het reproductiegetal (R-waarde), dat aangeeft in hoeverre het virus zich verspreidt, al gestegen tot een recordhoogte van bijna 3 (2,91). Dat betekent dat 100 besmette mensen 291 anderen infecteren. Zij besmetten op hun beurt ruim 800 mensen en zij dragen het weer over op bijna 2500 anderen, zodat het aantal besmettingen steeds sneller oploopt.

Ruim een week geleden heeft het kabinet enkele versoepelingen weer teruggedraaid tot 13 augustus. Dan neemt het kabinet weer nieuwe besluiten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Minister Bijleveld geeft statement op Defensie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair defensieminister Ank Bijleveld geeft vrijdagmiddag een statement op haar ministerie. Dit gebeurt nadat haar partijtop crisisoverleg heeft gevoerd. Diverse media melden dat Bijleveld zal opstappen wegens de motie van afkeuring die de Kamer donderdag aannam en al leidde tot het vertrek van minister Kaag van Buitenlandse Zaken.

1 dag geleden
Crisisoverleg CDA-top op Defensie om rol Bijleveld

DEN HAAG (ANP) - Kopstukken van het CDA hebben op het ministerie van Defensie overlegd over de rol van defensieminister Ank Bijleveld. Na het vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is de positie van Bijleveld in het geding: zij kreeg net als Kaag een motie van afkeuring van de Tweede Kamer. Partijleider Wopke Hoekstra verliet voortijdig de ministerraad om op Defensie te overleggen. Volgens een ingewijde was partijvoorzitter Marnix van Rij ook aanwezig.

1 dag geleden
Minister De Bruijn (D66) neemt plek Kaag op BuZa tijdelijk over

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn neemt tijdelijk de leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken op zich. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

1 dag geleden
D66-bewindslieden 'getergd' en 'verdrietig' na vertrek Kaag

DEN HAAG (ANP) - Ministers en staatssecretarissen van D66 maakten vrijdag een aangeslagen indruk na het vertrek van hun partijleider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken. Op de vraag wat de gang van zaken doet met de verhoudingen met coalitiepartner ChristenUnie, die donderdag de motie van afkeuring tegen Kaag steunde, reageerden de meesten nog terughoudend.

1 dag geleden
ChristenUnie-bewindslieden: Kaag had niet hoeven af te treden

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft met de steun voor de motie van afkeuring richting Kaag niet het vertrouwen in haar opgezegd en haar ook niet direct naar huis gestuurd. Volgens demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), beiden van de ChristenUnie, heeft Kaag haar eigen conclusies verbonden aan de motie en had ze niet hoeven aftreden als minister van Buitenlandse Zaken.

1 dag geleden
De Jonge: vertrek Kaag niet bevorderlijk voor sfeer in kabinet

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het aftreden van D66-leider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en de stroeve formatie zijn "niet per se bevorderlijk" voor de sfeer in het kabinet. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

1 dag geleden
Respect en begrip in Kamer voor aftreden Kaag

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben hun begrip en respect uitgesproken voor het besluit van Sigrid Kaag om af te treden als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat deed zij nadat een motie van afkeuring werd aangenomen vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan.

1 dag geleden