Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel herdenking Kristallnacht geschrapt om oorlog Israël en Hamas

Deel herdenking Kristallnacht geschrapt om oorlog Israël en Hamas

DEN HAAG (ANP) - Een deel van het programma van de Kristallnachtherdenking, op 5 november in Groningen, gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft besloten om de stille tocht te schrappen vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat bevestigt Geert Volders, directeur van Synagoge Groningen, naar aanleiding van berichtgeving door Dagblad van het Noorden. De synagoge is een van de organisatoren.

Volgens Volders is het een voorzorgsmaatregel. Met de spanningen die de oorlog tussen Israël en Hamas met zich meebrengen vindt de organisatie het niet verantwoord om de tocht, die begeleid wordt door vrijwilligers, door te laten gaan. "Wij willen niet het risico lopen dat mensen deze tocht verwarren met een pro- dan wel contrademonstratie", zegt Volders. "Better safe than sorry."

De herdenkingslezing door Manja Pach, mede-oprichter van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gaat wel door. "Wij vinden het enorm belangrijk dat we de gebeurtenissen van 1938 blijven vertellen", benadrukt Volder. Tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland door de nazi's duizenden synagogen en winkels van Joden aangevallen.

Een lezing die komend weekend plaats zou vinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is afgelast vanwege bedreigingen die een van de sprekers heeft ontvangen.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

23 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

2 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

7 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

9 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

9 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

12 uur geleden