Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel gemeenten wacht uitwerking spreidingswet af

Deel gemeenten wacht uitwerking spreidingswet af

DEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten wachten af wat de gevolgen van de spreidingswet zijn als die wordt aangenomen, zo blijkt uit een rondgang langs tientallen gemeenten. De verwachting is dat de wet dinsdag een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Daarmee moet de opvang van asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld. Er zijn ook gemeenten die juist al hebben voorgesorteerd op de wet.

Oldenzaal zegt te gaan onderzoeken "wat de wet precies gaat betekenen voor onze gemeente" als deze door de senaat komt. De gemeente in Overijssel heeft in het verleden asielzoekers opgevangen, maar doet dat nu niet. "De mogelijkheden hiervoor binnen onze gemeente zijn beperkt", zegt een woordvoerder. Dat geldt ook voor het Noord-Hollandse Castricum, waar ruimte "schaars" is. Ook die gemeente wacht voorlopig af. "De spreidingswet is er nog niet en het is niet duidelijk hoe het nieuwe kabinet er mee omgaat."

Verschillende gemeenten, waaronder het Brabantse Heusden, Stichtse Vecht (Utrecht) en Voorschoten (Zuid-Holland), volgen de ontwikkelingen in Den Haag nauwlettend en nemen maatregelen als meer duidelijk is. Maastricht vangt nu achthonderd asielzoekers op. Mocht meer opvang nodig zijn, dan gaat de Limburgse gemeente onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Rijswijk (Zuid-Holland) en Beek (Limburg) zeggen te wachten op een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Dan wordt er per keer gekeken naar de haalbaarheid, waaronder op welke termijn de opvang mogelijk zou zijn", zegt een woordvoerder van de gemeente Rijswijk.

Voorbereiding

Uit de rondgang blijkt dat er ook gemeenten zijn die al rekening hebben gehouden met de spreidingswet. Zoals de Gelderse gemeente Renkum, die in overleg met het COA op zoek is naar een nieuwe locatie waar asielzoekers minimaal vijf jaar kunnen verblijven. Ook Hilversum is voor de zomer al in gesprek gegaan met inwoners. Mede op basis daarvan is een asielaanpak opgesteld met voorwaarden en suggesties om 360 asielzoekers in Hilversum "op een goede manier op te vangen". Bloemendaal is naar eigen zeggen "in een vroeg stadium" begonnen met zoeken naar geschikte locaties om aan de opgave van de aanstaande wet te voldoen. De gemeente heeft twee locaties aangedragen bij het COA die in totaal opvang moeten bieden aan negentig asielzoekers.

Verschillende gemeenten die al asielzoekers opvangen, kijken naar andere mogelijkheden om extra opvang te regelen. Onder meer Deventer, Zeewolde, De Fryske Marren en Den Helder verwachten niet dat ze extra plekken moeten vrijmaken, omdat ze naar eigen zeggen al voldoen aan het gevraagde aantal op te vangen asielzoekers.

Een meerderheid van de gemeenteraad in Westland zegt tegen Omroep West niet van plan te zijn de spreidingswet uit te voeren.

Meer uit Politiek

UNICEF bezorgd over asielplannen en bezuinigingen in akkoord

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland maakt zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen van het beoogde kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD. Dat zegt de kinderrechtenorganisatie in reactie op het hoofdlijnenakkoord van de vier partijen.

59 minuten geleden
Formerende partijen stoppen met het Nationaal Groeifonds

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB stopt met het Nationaal Groeifonds. In het hoofdlijnenakkoord spreken de partijen van "uitfaseren". De eerste drie rondes worden nog nagekomen, maar de geplande vierde en vijfde ronde vervallen. De vier partijen geven daarmee 6,8 miljard euro minder uit dan de bedoeling was van het demissionaire kabinet.

1 uur geleden
Nieuwe coalitie wil in Europa niet voorop lopen met klimaatbeleid

DEN HAAG (ANP) - De coalitie in wording wil zich met klimaatbeleid houden aan de bestaande afspraken, maar vindt het niet nodig om in Europa voorop te lopen. In het hoofdlijnenakkoord is te lezen dat zij tegen nieuwe klimaatregels zijn die een schepje bovenop de Europese afspraken doen. Verder moet klimaatbeleid vooral "draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar" zijn.

1 uur geleden
Akkoord: lager eigen risico, harder rijden en geen spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Het beoogde nieuwe kabinet wil dat het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd en dat 130 kilometer per uur mag worden gereden op de snelweg. Ook moet de NPO 100 miljoen euro inleveren en wordt de al aangenomen spreidingswet voor de opvang van asielzoekers niet uitgevoerd. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van diverse media.

8 uur geleden
NSC-fractie zegt unaniem ja tegen kabinet met PVV, VVD en BBB

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerfractie van NSC stemt unaniem in met het akkoord dat partijleider Pieter Omtzigt heeft gesloten met PVV, VVD en BBB over een nieuw kabinet. Dat meldde Omtzigt na afloop van een fractievergadering waarin hij de plannen toelichtte. Er zijn volgens hem nog wel enkele kleine puntjes die mogelijk anders kunnen worden geformuleerd. "En dan komt het allemaal goed", zei Omtzigt.

9 uur geleden
BBB-fractie stemt in met akkoord over kabinet met PVV, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - De fractie van BBB in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het akkoord dat partijleider Caroline van der Plas en haar medeonderhandelaars hebben gesloten met PVV, VVD en NSC over de vorming van een rechts kabinet. Dat meldde Van der Plas na afloop van een urenlang fractieberaad. Er zijn wel een paar punten die ze nog willen bespreken met de informateurs, maar dat zijn kleine zaken, zegt ze.

9 uur geleden
Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Dan verloopt de deadline zoals die eerder was afgesproken met de Kamer.

11 uur geleden