Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel coalitie wil actie van minister Blok tegen Wit-Rusland

Deel coalitie wil actie van minister Blok tegen Wit-Rusland

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op om de verkiezingen in Wit-Rusland niet te erkennen "indien de onregelmatigheden erg groot zijn". Ook moeten er sancties komen tegen het land, en moeten leiders van de veiligheidsdienst een inreisverbod voor de EU krijgen als het geweld tegen de demonstranten langer doorgaat, schrijven de partijen.

Minister Blok heeft nog niet op de oproep gereageerd.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, die het land sinds 1994 op autoritaire wijze regeert, kreeg volgens de officiële telling 80 procent van de stemmen. Duizenden Wit-Russen zijn al de straat opgegaan om te demonstreren tegen de in hun ogen oneerlijke verkiezingsuitslag. De protesten worden gewelddadig onderdrukt door de politie.

Polen riep maandag op tot een buitengewone top van de Europese Unie over de situatie in Wit-Rusland. Ook EU-voorzitters Ursula von der Leyen en Charles Michel hekelen het geweld tegen demonstranten en roepen het autocratische regime in Minsk op om fundamentele rechten en vrijheden te respecteren.

Er waren geen buitenlandse controleurs toegelaten om erop toe te zien dat de verkiezingen in het land, ook wel 'de laatste dictatuur van Europa genoemd', eerlijk verliepen. De oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die volgens de officiële telling 9,9 procent van de stemmen haalde, weigert de uitslag te erkennen omdat de verkiezingen volgens haar massaal gemanipuleerd waren.

Hoewel de website van de officiële kiescommissie niet beschikbaar was, maakten lokale commissies bekend dat Loekasjenko een forse nederlaag had geleden. Buitenlandse onderzoekers suggereren dat 70 procent voor Tichanovskaja en 10 procent voor Loekasjenko dichter bij de werkelijkheid is.

Meer uit Binnenland

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

36 minuten geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

1 uur geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

1 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

6 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

7 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

7 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

7 uur geleden