Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel chronisch zieken zou wel milieuvriendelijker medicijn willen

Deel chronisch zieken zou wel milieuvriendelijker medicijn willen

UTRECHT (ANP) - Een aanzienlijk deel van de mensen met een chronische ziekte of beperking zou naar eigen zeggen genoegen nemen met iets minder goede medicatie, als die milieuvriendelijker is. Onderzoeksinstituut Nivel ondervroeg hier ruim 2000 mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking over. Van die groep bleek ruim 40 procent open te staan voor middelen die beter zijn voor het milieu, zelfs als die (iets) minder effectief zijn.

Respondenten kregen onder meer de keuze tussen drie fictieve medicijnen. Bijna zes op de tien kozen voor de optie die het beste werkt, maar het minst milieuvriendelijk is. Ruim een op de vijf koos juist voor de minst effectieve, maar meest milieuvriendelijke variant. Een ongeveer even grote groep zat daar tussenin en koos de optie die iets milieuvriendelijker is, maar ook iets minder goed werkt.

Voor de meeste mensen zit er dus een grens aan wat ze eventueel willen inleveren. Slechts 5,4 procent was het eens met de algemene stelling: "Ik wil de meest milieuvriendelijke zorg, ook als die niet het allerbeste is voor mijzelf." Een veel grotere groep (37,5 procent) zou kiezen voor zorg die "behoorlijk goed" en "behoorlijk milieuvriendelijk" is, maar op beide punten niet het allerbeste. Een kleine meerderheid (57,1 procent) wil de beste zorg, ook als die niet het meest milieuvriendelijk is.

Broeikasgassen

De onderzoekers wijzen erop dat de gezondheidszorg in Nederland verantwoordelijk is voor zo'n 7 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. De zorg draagt zo bij aan klimaatverandering. Tegelijkertijd heeft klimaatverandering "een negatieve impact op de gezondheid van mensen", voegen de onderzoekers eraan toe.

Bekend is bijvoorbeeld dat tijdens hittegolven meer mensen sterven. Als hittegolven door klimaatverandering vaker voorkomen, leidt dat dus tot meer sterfte. Het RIVM rekende in 2021 uit dat van alle sterfgevallen door hitte in Nederland 31 procent kan worden toegeschreven aan klimaatverandering. Dat waren toen zo'n 250 overlijdens per jaar.

Meer uit Gezond

Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

5 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

10 uur geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

12 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiƫnten.

14 uur geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

14 uur geleden
WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

16 uur geleden
Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

1 dag geleden