Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deel Britse conservatieven hoopt op stemming over lot premier

Deel Britse conservatieven hoopt op stemming over lot premier

LONDEN (ANP/RTR) - Een deel van de Conservatieve fractie in het Britse Lagerhuis hoopt dat partijprominent Graham Brady maandag een vertrouwensstemming aankondigt over de positie van premier Boris Johnson. Volgens nieuwszender ITV zou Brady maandag een verklaring afleggen. De minister van Gezondheid, Sajid Javid, zei desgevraagd enkel dat het mogelijk is dat er een stemming over premier Johnson komt, maar hij zei dat het niet zinvol zou zijn.

Johnson is vooral door borrels en feestjes tijdens coronalockdowns onder vuur komen te liggen, maar hij ligt ook om andere redenen niet goed bij een aantal Conservatieven. Johnson heeft zijn verontschuldigingen over 'partygate' aangeboden en is niet van plan af te treden. Hij rekent erop dat zijn tegenstanders en critici in de minderheid zijn.

Volgens de partijregels moeten nu minimaal 54 Conservatieve parlementsleden om een stemming vragen. Dat doen ze via een vertrouwelijke brief aan commissievoorzitter Brady die als enige weet hoeveel Conservatieven een stemming willen om de premier te vervangen. Van slechts 28 leden staat momenteel volgens SkyNews vast dat ze om een stemming hebben gevraagd. Maar indien er een stemming komt, zijn er minimaal 180 Conservatieve parlementariërs nodig om Johnson met de motie van wantrouwen uit het zadel te wippen. De stemming gaat uitsluitend over het premierschap en wordt niet gevolgd door nieuwe verkiezingen.

De laatste keer dat een Conservatieve premier te maken kreeg met zo'n soort motie van wantrouwen uit de eigen gelederen was eind 2018 tijdens de moeizame onderhandelingen over het vertrek uit de Europese Unie (brexit). Toen steunde echter een meerderheid van de fractie premier Theresa May, de voorganger van Boris Johnson. Er kan volgens de partijstatuten maar één zo'n vertrouwensstemming in een jaar tijd plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

1 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

1 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

2 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

4 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

5 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

6 uur geleden