
Debat in teken van bezuinigingen en hervormingen publieke omroep
DEN HAAG (ANP) - Bezuinigingen en hervormingen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn inmiddels geen taboe meer, zal ook donderdag blijken tijdens het debat over media. Kamerleden beginnen ongetwijfeld over de kritische rapporten van onderzoekscommissies over grensoverschrijdend gedrag op het Mediapark (Van Rijn) en de toekomst van het publieke bestel (Van Geel). Bovendien zijn de formerende partijen PVV en VVD voorstanders van bezuinigingen en stellen ook NSC en BBB ingrijpende veranderingen voor.
Hilversum kijkt met spanning naar het debat, bleek woensdag in een opiniestuk van twaalf omroepen in het AD. "Een zender eraf, bezuinigingen van miljoenen euro's. Het zijn forse maatregelen, terwijl een sterke publieke omroep, zeker nu, in tijden van polarisatie en misinformatie, van groot belang is", schreven zij. De omroepen vinden modernisering "nodig", maar waarschuwen dat het niet overhaast en onzorgvuldig moet gebeuren.
Grote besluiten zijn niet direct te verwachten tijdens het debat, aangezien de formatiegesprekken nog bezig zijn. Maar dat een nieuw kabinet onder PVV, VVD, NSC en BBB de publieke omroep niet ongemoeid zou laten, is duidelijk. Daarom houdt de omroepwereld goed in de gaten wat deze partijen laten doorschemeren over besluiten die misschien op komst zijn.
De PVV staat het scherpst in de wedstrijd: in het verkiezingsprogramma van de rechts-radicale partij staat dat de financiering van de NPO "geheel" moet worden stopgezet. De VVD denkt aan bezuinigingen van circa 400 miljoen euro. NSC heeft zich niet uitgesproken voor bezuinigingen, maar vindt wel dat het aantal televisiezenders van drie naar twee moet. BBB vindt dat de publieke omroep zich alleen bezig moet houden met onafhankelijk nieuws en culturele programma's. Een publieke muziekzender als Radio 2 heeft volgens de partij geen toegevoegde waarde.
Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) opperde vorige week om de NPO nog geen nieuwe vergunning van vijf jaar te verlenen en in plaats daarvan de bestaande 'concessie' twee jaar na afloop in 2026 te verlengen. Ze wil een nieuw kabinet zo de ruimte geven om veranderingen door te voeren voordat de nieuwe concessie ingaat. De formerende partijen zijn kritisch over de maatregel en betwijfelen of ze hiermee geholpen zijn.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
11 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
6 uur geleden