Debat in Eerste Kamer kan toch doorgaan, nu wel genoeg leden
DEN HAAG (ANP) - Een debat in de Eerste Kamer over de staat van de rechtstaat kan dinsdagochtend wel doorgaan, nadat het maandagavond werd uitgesteld. Toen waren er te weinig leden aanwezig om het zogeheten quorum te halen. Dinsdag werd het quorum wel gehaald, stelde de voorzitter vast.
In de Eerste Kamer zijn minimaal 38 aanwezige leden nodig om een debat door te laten gaan. Maar maandag ontbraken in eerste instantie vier senatoren. Het bleek mogelijk om drie Kamerleden toch naar de senaat te laten komen, maar alsnog ontbrak er een voor het noodzakelijke quorum.
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn maakte excuses aan de bewindslieden Dilan Yeşilgöz (Justitie), Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Gunay Uslu (Media), met wie de senaat in debat zou gaan. Dinsdag bespreekt hij de gang van zaken met de fractievoorzitters van de Eerste Kamer.
De Eerste Kamer vergadert hoofdzakelijk op dinsdag, maar vanwege een drukke agenda werd besloten het debat op maandag te houden. Maar het Eerste Kamerlidmaatschap is een nevenfunctie en veel senatoren voeren op de maandag hun hoofdfunctie uit, aldus een verklaring van de senaat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming biedt geen garantie op een betaalbaar warmtetarief voor consumenten. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremier Fleur Agema heeft met haar "ongelukkige uitspraak" over het parlement een "verkeerde indruk" gewekt. Dat heeft premier Dick Schoof erkend in zijn wekelijkse persconferentie. De vicepremier van de PVV zei voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden wanneer het kabinet daartoe heeft besloten. Welke indruk Agema daarmee per abuis wekte, zei Schoof niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nadat een Kamermeerderheid zich negatief heeft uitgesproken over het plan van asielminister Marjolein Faber voor waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra (azc's), heeft ze "nu geen plannen" om dat te doen. De bewindsvrouw gaat niet in op de vraag of ze daarmee bedoelt dat het plan helemaal van tafel is, dus ook voor een later moment. "Nogmaals, ik heb nu geen plannen om ze te plaatsen", blijft ze herhalen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden. "Dat had ik niet moeten doen", zei Agema. De PVV-bewindsvrouw benadrukt juist respect te hebben voor het parlement. Ze sprak hierover na de ministerraad met premier Dick Schoof.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil niet zeggen of ze na een verzoek van de Eerste Kamer werkt aan een spoedwet als alternatief voor de veel bekritiseerde asielnoodwet. "Ik ga door met de noodwet", blijft ze herhalen op de vraag of parallel ook aan dit plan B wordt gewerkt, waardoor het antwoord daarop onduidelijk blijft. Faber is van plan om de veel bediscussieerde noodwet op 21 oktober in te brengen bij de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die kampen met problematische schulden, moeten wat het kabinet betreft eerder in beeld komen bij de overheid. Het kabinet komt daarom met een verbeteringsplan om signalen van betaalachterstanden eerder binnen te krijgen. Ook moeten mensen in één oogopslag inzicht krijgen in schulden.
1 dag geleden