Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Debat gemeenteraadsverkiezingen ontkomt niet aan Oekraïnecrisis

Debat gemeenteraadsverkiezingen ontkomt niet aan Oekraïnecrisis

DEN HAAG (ANP) - De politici die deelnamen aan het eerste grote NOS-debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ontkwamen er niet aan om het over de oorlog in Oekraïne te hebben. Allerlei kwesties die lokaal spelen brachten de leiders van de Tweede Kamerfracties in verband met de oorlog in het land.

"Er is veel veranderd sinds Poetins aanval op Oekraïne", zei Lilianne Ploumen (PvdA). Jan Paternotte van D66 denkt dat het een "motivatie kan zijn om te gaan stemmen". Bovendien veroorzaakt de oorlog daar ook problemen die in de Nederlandse gemeenten moeten worden opgelost. Zo loopt de energierekening, die toch al hoog is, naar verwachting nog veel verder op. Dat leidt ertoe dat de landelijke politiek via de gemeenten wil regelen dat mensen minder energie verbruiken en financiële steun krijgen om de rekeningen te betalen.

Lilian Marijnissen (SP) vindt dat de VVD en D66 daarbij te makkelijk verlangen dat mensen veel geld investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp. "Voor heel veel mensen is de realiteit natuurlijk: die willen dat wel, maar die kunnen dat helemaal niet betalen." Ze vindt dat de landelijke overheid meer vaart moet maken met steunmaatregelen. Sophie Hermans (VVD) zei dat er al zoveel haast gemaakt wordt als mogelijk is. "Ik vind het belangrijk dat we de mensen bereiken die we moeten bereiken."

Pieter Heerma (CDA) verwees ook naar de opvang van vluchtelingen die in de gemeenten georganiseerd zal moeten worden. "Je ziet de bereidheid van Nederlanders om Oekraïners op te vangen." Jesse Klaver wees op een initiatief van de Amsterdamse GroenLinks-wethouder en partijgenoot Rutger Groot Wassink, die heeft laten weten dat mensen in de bijstand niet gekort zullen worden als ze Oekraïners opvangen in huis.

Meer uit Binnenland

Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

8 minuten geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

16 minuten geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

30 minuten geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

41 minuten geleden
Kaag: coalitie werd het niet eens over grote miljardenbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.

55 minuten geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

1 uur geleden
Deel belangrijk rapport over sociaal minimum komt pas later

DEN HAAG (ANP) - Een rapport over het bedrag dat huishoudens minimaal nodig hebben om rond te komen, komt later dan verwacht. Het lukt de commissie die zich over het sociale minimum buigt niet om voor 30 juni met alle aanbevelingen te komen. De resultaten van een deel van het onderzoek, naar de systematiek van het sociaal minimum, ligt er pas in september. Dat betekent ook dat het kabinet dit deel van het rapport niet kan gebruiken voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

1 uur geleden