Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Vries: CDA-kandidaten niet gevraagd naar voorkeur voor Omtzigt

De Vries: CDA-kandidaten niet gevraagd naar voorkeur voor Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Kandidaten voor de Tweede Kamerlijst van het CDA zijn volgens een voormalige spindoctor van die partij niet gevraagd of ze Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge steunen als lijsttrekker. "Dat kan ik met zekerheid zeggen", zegt Jack de Vries, die in de beginfase betrokken was bij de verkiezingscampagne van het CDA, op NPO Radio 1.

Hij reageert daarmee op een memo dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft opgesteld, dat donderdag op straat kwam te liggen. Omtzigt vertelt daarin over CDA'ers die hem achter zijn rug om uitschelden en zouden tegenwerken. Ook schrijft Omtzigt dat bepaalde kandidaten naar hun mening over hem werden gevraagd. "En er zijn altijd wel emoties en aanvaringen", zegt De Vries daarover. "Maar stellingen dat mensen gevraagd werd: ben je voor Hugo of Pieter? En dat het een plek op de lijst bepaald zou hebben, daar kan ik echt naar waarheid van zeggen dat het niet aan de orde is. Sterker nog, Pieter had zelf een sterke mening over bepaalde kandidaten."

Omtzigt maakte deel uit van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef. Hij is een bekende CDA'er die de strijd om het lijsttrekkerschap nipt verloor van De Jonge. Omtzigt bijt zich als Kamerlid vast in gevoelige dossiers en lag de afgelopen jaren vaak op ramkoers met het kabinet waar zijn eigen partij deel van uitmaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de christendemocraat al enige tijd met een burn-out thuis zit. Dit maakt de situatie "lastig, gevoelig en pijnlijk tegelijk", zegt De Vries, die jarenlang een belangrijke vertrouweling van voormalig premier Jan-Peter Balkenende was.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Hans0166 2 dagen geleden
Je zou bijna gaan verlangen naar de Russische politiek, daar wéét je tenminste wat je kan verwachten, hier is het een grote beerput, die blijkbaar heel erg diep is.
Braspenning 3 dagen geleden
laten we hopen dat Pieter omzigt die hele partij opblaast, leugenaars en fantasten zijn er al genoeg in de tweede kamer Pieter hou je rug recht maak nog wat van die partij
bung 87 3 dagen geleden
en dat noemt zich dan een christelijke partij--maar intussen een integer mens een trap in de rug geven. die rat hoekstra weet natuuuuurlijk van niets. mag hopen dat dhr p. omtzigt een eigen lijst begint en premier wordt.
WJ 3 dagen geleden
Waarom hebben ze die De Vries buiten gegooid? Precies omdat hij toen ook al dingen zeker wist die later een leugen bleek. Nee De Vries je kunt dit niet zomaar recht trekken met je bek een slinger te geven.
Jacques 60 3 dagen geleden
Het zou natuurlijk nooit in deze hr de Vries opkomen ,die al jaren bedreven is in het politieke spel, om van oor tot oor glimlachend iedereen glashard voor te liegen. en ondertussen Omtzigt nog ff een mes in de rug te steken ook.
Meeuwepoep 3 dagen geleden
Het probleem is dat er veels te veel verborgen narcisten werkzaam zijn in de politiek die zodra ze maar een beetje tegengewerkt/ontmaskert worden hun eigen stoornis gaan projecteren op de bron van hun frustratie. Ze gaan net doen of het slachtoffer labiel is en niet meer weet waarover hij/zij het heeft of gewoon aan het liegen is. Pure manipulatie. Samenspannen komt dan natuurlijk als eerst bovendrijven. Dit kun je overal op Internet opzoeken omdat er steeds meer bekend wordt over pathologische leugenaars. Ze liegen glashard en zijn zeer bedreven de waarheid om te draaien in het nadeel van het slachtoffer die een plek elders moest krijgen. Hier gebruiken ze veel mensen voor en dit heeft ook een naam, gaslighting. Eigenlijk is het zelfs te gek voor woorden dat mensen met deze stoornis (wat geen kattepis is) de bevoegdheid mogen hebben om in de politiek te werken en een land te besturen. Zouden er niet eens nieuwe regels opgesteld moeten worden met een psychologische toelatingstest gericht op precies deze stoornis? Dan kun je het hebben over een verplichtte hersenscan. Iemand met zo'n stoornis kan gigantisch veel leed toebrengen in een samenleving en de geschiedenis is zich weer aan het herhalen maar het verschil met vroeger is dat er nu eindelijk veel bekend is geworden over deze narcistische persoonlijkheidsstoornis en dat het mogelijk is om het nooit meer zover te laten komen dat hele volkstammen moeten lijden onder de verborgen sadistische insteek van dit soort mensen die genieten van de macht die ze hebben over anderen. Rutte blijft gewoon zitten waar hij zit ondanks dat je nu zowat overal op elk forum leest dat deze man moet vertrekken. Dat zegt voldoende door wat voor mensen ons land wordt bestuurd. Een ongekende schande zonder schaamte van hun kant. En Kaag doet er straks nog een schepje bovenop als ze bij de volgende verkiezingen wordt gekozen dankzij haar charmante masker. Want ons hele kiessysteem zit zodanig in elkaar dat de beste acteur en leugenaar wint. Waarom? Er zijn veel meer domme mensen dan mensen die het wel doorhebben. Afijn, waar stemmen we dus nog voor als hooggeleerden niet opstaan en iedereen het maar z'n gang laat gaan zonder eens psychologische kritiek op deze mensen te uiten zoals in Amerika bij Trump gebeurde? De verborgen variant van deze stoornis is de ergste, Trump was makkelijk te herkennen. Psychiaters zouden nu de alarmbellen kunnen laten rinkelen en naar de media stappen als dit spelletje over de rug van het volk doorgaat. Maar daar ligt denk ik meteen het pijnpunt. Afijn, ik hoop voor Omtzigt dat hij er bovenop komt want geen enkel normaal empatisch mens kan het uithouden in een hok met valse bijtende wolven die als een kat in het nauw hun maskertje werkend proberen te houden. Top vent die Omtzigt. De politiek ontmaskerd.

Meer uit Politiek

SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

13 uur geleden
Jongerenorganisatie GroenLinks, DWARS, heeft nieuwe voorzitter

ZOETERMEER (ANP) - De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, heeft een nieuwe voorzitter. Het is de 20-jarige Hiske Scholtens uit Zoetermeer. Scholtens volgt Sabine Scharwachter op.

16 uur geleden
CDA'ers roepen op tot vervroegd partijcongres na vertrek Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Binnen het CDA klinkt de roep om vervroegd een partijcongres te organiseren, nu prominent CDA'er Pieter Omtzigt heeft besloten de partij te verlaten. De Stichting Sociale Christendemocratie wil "opheldering en verantwoording" van het CDA-bestuur over de uitgelekte memo van Omtzigt. Daarin beschrijft hij hoe hij is tegengewerkt door de partij en zich op momenten "onveilig" binnen het CDA voelde.

21 uur geleden
Hamer: partijen naderen elkaar, stugheid is logisch in deze fase

DEN HAAG (ANP) - Partijen "naderen elkaar op de inhoud", zegt informateur Mariëtte Hamer. Dat betekent nog niet dat snel duidelijk wordt welke partijen straks deel uitmaken van het nieuwe kabinet, maar dat had Hamer naar eigen zeggen "na één ronde" ook niet verwacht. "Zo lang ben ik niet bezig, deze omtrekkende bewegingen zijn volstrekt logisch."

2 dagen geleden
Rutte ziet formatie niet moeilijker worden door Omtzigt-notitie

DEN HAAG (ANP) - De formatie zal niet moeilijker worden door de notitie van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, denkt VVD-leider Mark Rutte. Hij wilde vrijdag verder geen commentaar geven op de kwestie, behalve dat het zonder CDA het moeilijk wordt een meerderheidskabinet te vormen. D66-leider Sigrid Kaag wilde er ook geen uitspraken over doen.

2 dagen geleden
CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden die namens het CDA in het kabinet zitten, vinden dat de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingscampagne van de partij zich moet buigen over de notitie van Pieter Omtzigt die donderdag naar buiten kwam. In die notitie zegt Omtzigt zich onder meer niet gesteund te voelen door de ministers van zijn partij.

2 dagen geleden
Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

DEN HAAG (ANP) - De uitgelekt notitie van Pieter Omtzigt is "heel vervelend en echt beschadigend", aldus CDA-leider Wopke Hoekstra, en roept volgens hem "heel veel vragen" op. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is "geen makkelijke fase" voor het CDA.

3 dagen geleden