
De Volksbank kan nog niet op eigen benen
DEN HAAG (ANP) - De Volksbank is nog niet gereed om op eigen benen verder te gaan. De bank achter merken als BLG Wonen, SNS, ASN Bank en RegioBank heeft mede door de lage rentestanden zijn financiële positie niet voldoend verbeterd. Daar doet ook de nieuwe strategie die eerder dit jaar werd gepresenteerd niets aan af. Sowieso is het niet aan het huidige demissionaire kabinet om over de toekomst van de Volksbank te beslissen.
Dat schrijft demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën in de zogeheten voortgangsrapportage. De Volksbank is sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in handen van de Nederlandse staat. Die pompte eerder dik 2 miljard euro in de organisatie.
Volgens de minister zijn de marktomstandigheden de laatste tijd niet verbeterd. De bank wist de kosten evenwel terug te brengen en zorgde er ook voor dat het geld op meerdere manieren werd verdiend. Maar volgens de NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in financiële instellingen beheert, is het succes van de nieuwe strategie voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten uit rente.
Veuger
De ontwikkeling van de rente is evenwel niet iets wat de bank zelf in de hand heeft. Het kan om die reden nog jaren duren alvorens de nieuwe koers zich ook uitbetaalt. Daarbij zal de bank eerst flink moeten investeren.
De laatste tijd rommelt het behoorlijk in de top van de bank. Zo werd financieel directeur Pieter Veuger vorig jaar ontslagen. Volgens de gewezen bestuurder was dat onterecht. Hij eist een schadevergoeding. Veuger zou met een lange lijst van mensen zijn gekomen die hij als getuige wil horen in de rechtszaal. Hoekstra is er daar een van.
Onafhankelijk onderzoek
Het ontslag van Veuger kwam vorig jaar op een moment dat hij pas een aantal maanden in dienst was. Later vertrok ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers. En dit jaar kondigde president-commissaris Jan van Rutte aan de bank nog voor het aflopen van zijn tweede termijn te zullen verlaten.
De Volksbank liet eerder al onafhankelijk onderzoek doen naar de verstoorde verhoudingen in de top van de bank. Die ontstonden door misverstanden over de precieze taken van directeuren en die spanningen leidden incidenteel tot onderling "pestgedrag", intimidatie en een "onveilige werksituatie" voor sommigen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
7 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
13 uur geleden