Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De verschillen en overeenkomsten tussen rechts-populisten

De verschillen en overeenkomsten tussen rechts-populisten

DEN HAAG (ANP) - Sinds de opkomst van Pim Fortuyn heeft populistisch rechts een flinke voet tussen de deur in de Nederlandse politiek. Zorgen over immigratie, vervagende grenzen tussen landen en een alsmaar veranderende economie verbindt de mensen waar deze partijen zich op richten.

De PVV van Geert Wilders en het Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet zijn inmiddels bekende namen. Maar ook nieuwkomer JA21, opgericht door FVD-afsplitsers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, dingt mee naar zetels.

De grootste gemene deler is streng immigratiebeleid. FVD en JA21 willen dat vluchtelingen worden opgevangen in de regio van herkomst. Degenen die toch naar Nederland komen, krijgen als het aan hen ligt alleen tijdelijke opvang. De PVV wil zelfs een volledige stop op alle asielzoekers én migranten uit islamitische landen.

Kritiek op islam

Ook kritiek op de islam in Nederland verbindt de drie partijen, maar ze leggen andere accenten. Zo wil FVD dat islamitische scholen zich houden aan de volgens hen "fundamentele (joods-christelijke) waarden" van Nederland. JA21 wil islamitisch onderwijs helemaal ontmoedigen en ook bijvoorbeeld de hoogtes van minaretten beperken. De PVV gaat het verst, met een ministerie van Immigratie, Remigratie en De-islamisering. Volgens de PVV is de islam namelijk geen religie, maar "de meest gewelddadige politieke ideologie die er bestaat".

De partijen hechten daarnaast aan een sterke Nederlandse identiteit en zelfbeschikking. Alle drie zijn dan ook eurosceptisch. JA21 wil niet uit de EU, maar hamert wel op veel meer autonomie. Ook moeten kiezers kunnen meedenken over de houdbaarheid van de euro middels een referendum. Bij FVD krijgt de kiezer ook een referendum, maar dan over een volledig vertrek uit de EU.

Nexit

Ook de PVV wil zo'n 'Nexit'. De partij hekelt het coronaherstelprogramma van de EU, dat Nederland volgens Wilders "100 miljard euro" kost. In werkelijkheid is dit bedrag jaarlijks zo'n 330 miljoen euro netto voor de komende 30 jaar, becijferde de Tilburgse hoogleraar Harald Benink voor de NOS.

Van het geld dat een Nexit volgens de PVV oplevert, wordt onder meer het minimumloon verhoogd en gaat de AOW-leeftijd terug naar 65. Met deze punten is de partij economisch het meest links van de drie, hoewel de PVV zichzelf niet zo beschouwt.

Peilingen

FVD en JA21 zijn economisch duidelijk rechtser. Ze willen het voor mkb'ers makkelijker maken mensen te ontslaan en zieke werknemers korter doorbetalen. Verder moet de overheid inkrimpen zodat belastingen omlaag kunnen. Daarnaast willen beide partijen vooral zzp'ers en ondernemers ondersteunen. Over het minimumloon laat JA21 zich in haar programma niet uit. FVD noemt het alleen in de context van Oost-Europese chauffeurs en vindt onderbetaling "uitbuiting" en "oneerlijke concurrentie".

De kans is groot dat alle drie de partijen na de verkiezingen in de Kamer komen. De PVV staat al maanden op plek twee in de peilingen met 17 tot 22 zetels, aldus de Peilingwijzer. Hoewel het gepeilde zetelaantal van FVD sinds vorige zomer flink is gedaald, lijkt de partij inmiddels weer stabiel te staan op 3 tot 5 zetels. JA21 kan volgens de Peilingwijzer op 1 tot 3 zetels rekenen.

Meer uit Politiek

Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

11 uur geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

12 uur geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

12 uur geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

12 uur geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

20 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

22 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden