Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De tranen van Mendes Moreira veranderen FC Den Bosch

De tranen van Mendes Moreira veranderen FC Den Bosch

ZEIST (ANP) - De datum 17 november 2019 is een dieptepunt in de historie van FC Den Bosch. Tegelijk moet het ook de aanzet zijn tot iets moois. "Er is een FC Den Bosch van vóór 17 november en een Den Bosch van ná die datum", zei voorzitter Jan-Hein Schouten na de behandeling van de racismezaak bij de tuchtcommissie in Zeist. "De tranen van Mendes Moreira zullen niet voor niets zijn. Ze motiveren ons tot in onze diepste vezels om een betere club te worden."

Schouten zal nooit de krantenkoppen vergeten die hij een dag na de thuiswedstrijd tegen Excelsior Rotterdam onder ogen kreeg. "We waren de meest gehate club van Nederland. Daar schamen we ons voor, dat hoort niet bij ons", aldus de voorzitter van de raad van commissarissen. De racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van FC Den Bosch ging de hele wereld over. De spelers van het Nederlands elftal maakten statements regen racisme, het kabinet bemoeide zich ermee en het Openbaar Ministerie opende een strafrechtelijk onderzoek.

"Er is een tsunami op ons af gekomen. We willen niet nuanceren wat er is gebeurd, we accepteren dan ook iedere straf die we krijgen. We zijn op een heel lelijke manier bekend geworden, nu moeten we zorgen dat we dat omdraaien. We richten ons nu langzaam weer op. De club staat er beter voor dan voor 17 november", aldus Schouten.

Nieuw DNA

Den Bosch werkt aan een nieuw DNA. "We hebben daarover al honderden gesprekken gevoerd met instanties, met betrokkenen en met de gemeente. Hoe die nieuwe identiteit er precies uit komt te zien, laat nog even op zich wachten. Maar deze club is uit op revanche. We gaan ons focussen op inclusiviteit, op warmte en op eigenzinnigheid. Bij Den Bosch is iedereen welkom. Ook buiten het voetbal om, op maatschappelijk vlak, is veel te winnen voor ons."

Om tot een 'nieuw' Den Bosch te komen, wil Schouten de eigen aanhang veel steviger aan zich binden. "Natuurlijk hebben wij er ook rotzakken tussen zitten, maar daar zijn we niet zo bijzonder in. We hebben wel te weinig met onze supporters gesproken. Die band is in het verleden nou niet echt massief geweest, zeg maar gerust vrij broos. Er is een groep die zich vergeten voelt, die het gevoel heeft: we doen er niet toe. We zullen de dialoog maximaal met ze aan moeten gaan."

Racisme volledig uitbannen is volgens Schouten een utopie. "Maar we gaan er wel voor. We willen de aanpak van racisme graag wat verder doortrekken dan alleen de stickers en slogans. Laat deze zaak een wake-upcall zijn voor iedereen."

Meer uit Voetbal

Engelsman Rosenior volgt Vieira op als trainer Strasbourg

STRAATSBURG (ANP) - Het Franse Strasbourg heeft de Engelse trainer Liam Rosenior aangesteld als opvolger van oud-voetballer Patrick Vieira. De 40-jarige Rosenior was de afgelopen twee seizoenen trainer van Hull City, waar hij in mei moest vertrekken na zevende te zijn geworden in het Championship.

15 minuten geleden
Sky: West Ham neemt voormalig Ajacied Mazraoui over van Bayern

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Noussair Mazraoui vertrekt volgens het Duitse Sky na twee seizoenen bij Bayern München. West Ham United heeft volgens de zender een akkoord bereikt met de Duitse topclub over de overname van de voormalige rechtervleugelverdediger van Ajax.

1 uur geleden
Organisatie Spelen onderzoekt veldbestorming bij duel Marokko

PARIJS (ANP/RTR) - De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs onderzoeken wat heeft geleid tot een veldinvasie tijdens de openingswedstrijd van het olympische voetbaltoernooi. "We werken samen met de relevante belanghebbenden om de oorzaken te begrijpen en passende maatregelen te nemen", melden ze over het duel tussen Argentinië en Marokko.

4 uur geleden
Directeur Kroes vindt dat Ajax minimaal als derde moet eindigen

AMSTERDAM (ANP) - Alex Kroes vindt dat Ajax komend voetbalseizoen in de Eredivisie minimaal als derde moet eindigen. Dat zegt de technisch directeur van de Amsterdammers in een gezamenlijk interview met directeur voetbal Marijn Beuker op de website van de club.

4 uur geleden
FC Utrecht neemt doelman Brouwer over van Heracles

UTRECHT (ANP) - Michael Brouwer speelt vanaf komend voetbalseizoen bij FC Utrecht. De 31-jarige doelman komt over van Heracles Almelo en ondertekent een contract voor twee jaar. Brouwer was transfervrij.

5 uur geleden
Willem II huurt Belgische spits Vaesen van Westerlo

TILBURG (ANP) - Willem II heeft een Belgische spits aan de selectie toegevoegd. De naar de Eredivisie gepromoveerde Tilburgers huren de 23-jarige Kyan Vaesen van Westerlo, waar hij vorig seizoen in 21 competitiewedstrijden één keer scoorde.

6 uur geleden
Nieuw-Zeeland eist actie van FIFA na spionage met drone

PARIJS (ANP) - De olympische voetbaltoernooien bezorgen de FIFA vooralsnog het nodige werk. Behalve de Argentijnse bond stapte ook Nieuw-Zeeland naar de FIFA. Aanleiding is de spionage op de training met een drone door Canada.

6 uur geleden