Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent expo over 600 jaar geschiedenis

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent expo over 600 jaar geschiedenis

AMSTERDAM (ANP) - De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent zaterdag de deuren van de tentoonstelling 'History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk'. De in 1408 gestichte kerk voert met tientallen historische verhalen de bezoekers terug in haar geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam.

De verhalen worden verteld aan de hand van de monumentale onderdelen van de Nieuwe Kerk. Zo komen er verhalen voorbij over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de 17e eeuw en de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van Willem-Alexander en Máxima.

Een hoogtepunt in de expositie is Panorama Nieuwe Kerk, een 4 meter hoge filminstallatie die de historie van de nationale kerk op de Dam in tien minuten in beeld brengt. Verder wordt het maquetteschilderij dat de 16e-eeuwse schilder Pieter Gerritsz van de Nieuwe Kerk maakte voor het eerst tentoongesteld. Het werk werd speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

Stijlkamers

In de kerk zijn twee stijlkamers te bekijken, die normaal niet voor publiek geopend zijn. De recent gerestaureerde Kerkmeesterskamer wordt nog steeds gebruikt om eregasten te ontvangen, onder wie de leden van de koninklijke familie. De Domineeskamer is in oude stijl teruggebracht met bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een uitgebreide audiotour leidt bezoekers langs de glas-in-loodramen en de middeleeuwse fresco’s naar de gedenkstenen van grote schrijvers zoals Hella Haasse, P.C. Hooft en Multatuli, het koorhek en het grootste historische orgel van Nederland. Tijdens History & Royalty zullen verschillende musici, onder wie de twee vaste organisten van de kerk, wekelijks op het orgel spelen.

De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag tot en met zondag 11 april 2021.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden