Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent expo over 600 jaar geschiedenis

De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent expo over 600 jaar geschiedenis

AMSTERDAM (ANP) - De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent zaterdag de deuren van de tentoonstelling 'History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk'. De in 1408 gestichte kerk voert met tientallen historische verhalen de bezoekers terug in haar geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam.

De verhalen worden verteld aan de hand van de monumentale onderdelen van de Nieuwe Kerk. Zo komen er verhalen voorbij over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de 17e eeuw en de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van Willem-Alexander en Máxima.

Een hoogtepunt in de expositie is Panorama Nieuwe Kerk, een 4 meter hoge filminstallatie die de historie van de nationale kerk op de Dam in tien minuten in beeld brengt. Verder wordt het maquetteschilderij dat de 16e-eeuwse schilder Pieter Gerritsz van de Nieuwe Kerk maakte voor het eerst tentoongesteld. Het werk werd speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

Stijlkamers

In de kerk zijn twee stijlkamers te bekijken, die normaal niet voor publiek geopend zijn. De recent gerestaureerde Kerkmeesterskamer wordt nog steeds gebruikt om eregasten te ontvangen, onder wie de leden van de koninklijke familie. De Domineeskamer is in oude stijl teruggebracht met bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een uitgebreide audiotour leidt bezoekers langs de glas-in-loodramen en de middeleeuwse fresco’s naar de gedenkstenen van grote schrijvers zoals Hella Haasse, P.C. Hooft en Multatuli, het koorhek en het grootste historische orgel van Nederland. Tijdens History & Royalty zullen verschillende musici, onder wie de twee vaste organisten van de kerk, wekelijks op het orgel spelen.

De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag tot en met zondag 11 april 2021.

Meer uit Binnenland

Nederland wil niet langer EU-geld naar Oeganda sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Unie stopt met het jaarlijks overmaken van tientallen miljoenen euro's aan onder meer ontwikkelingshulp aan Oeganda. Buitenlandminister Wopke Hoekstra gaat daarop aandringen nu het Oost-Afrikaanse land een rabiate anti-homowet invoert.

17 minuten geleden
OM eist 12 jaar cel tegen vermeende vertrouwensman van Taghi

ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 42-jarige Najim Z. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist voor twee cocaïnetransporten. Z. werd eind maart vorig jaar in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonvader Mink K. De mannen zijn in juni vorig jaar uitgeleverd aan Nederland.

24 minuten geleden
XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

1 uur geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

1 uur geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

1 uur geleden
Verdachte Fries GHB-drama 'overtuigde zichzelf' van goed handelen

LEEUWARDEN (ANP) - Een 30-jarige vrouw die dood door schuld wordt verweten in een fataal GHB-drama in Heerenveen vindt achteraf dat ze de situatie destijds verkeerd heeft ingeschat. Dit zei ze dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden. De 26-jarige Lisette Elzinga overleed in oktober 2021 nadat ze in een woning uit een flesje water met pure GHB had gedronken.

2 uur geleden
Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

3 uur geleden