Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Mos grootste in Den Haag, maar college breidt meerderheid uit

De Mos grootste in Den Haag, maar college breidt meerderheid uit

DEN HAAG (ANP) - De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft opnieuw de meeste stemmen gekregen in Den Haag. De partij krijgt waarschijnlijk negen zetels, een meer dan vier jaar geleden. Dat komt overeen met de peilingen, maar partijleider en oud-Kamerlid Richard de Mos en zijn nummer twee Rita Verdonk hadden op meer gehoopt.

Den Haag heeft alle stemmen nu geteld. D66 boekt een flinke winst. De partij gaat van zes naar acht zetels en is daarmee de tweede partij in de hofstad. VVD blijft op zeven zetels en GroenLinks behoudt zijn vijf zetels. CDA en PvdA blijven beide op drie zetels staan. Daarmee hebben de vijf partijen die nu in het stadsbestuur zitten, opnieuw een meerderheid. Die groeit van 24 naar 26 zetels. Ze zouden zonder De Mos verder kunnen besturen.

De partij van De Mos was vier jaar geleden ook de grootste in Den Haag. Hij werd vervolgens wethouder in het stadsbestuur, samen met partijgenoot Rachid Guernaoui. Na ruim een jaar deed de Rijksrecherche een inval bij de kantoren van De Mos en Guernaoui op het stadhuis en bij hen thuis. Ze worden verdacht van ambtelijke corruptie. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. De Mos en Guernaoui zeggen dat ze onschuldig zijn. Het onderzoek loopt nog. Vanwege de verdenkingen viel de Haagse coalitie uiteen en belandde Hart voor Den Haag in de oppositie.

Nieuwe partijen

Twee partijen komen voor het eerst in de Haagse Raad. DENK krijgt twee zetels. Daarnaast is er waarschijnlijk een zetel voor Forum voor Democratie. De lijsttrekker van die partij is Kamerlid Gideon van Meijeren. De PVV was een paar jaar geleden een van de grootste fracties in de Haagse raad, maar lijkt nu van twee zetels naar een te zakken. 50PLUS verdwijnt uit de Haagse raad.

In Den Haag heeft ruim 43 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de vorige verkiezingen was dat 48 procent.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden