Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Mos grootste in Den Haag, maar college breidt meerderheid uit

De Mos grootste in Den Haag, maar college breidt meerderheid uit

DEN HAAG (ANP) - De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft opnieuw de meeste stemmen gekregen in Den Haag. De partij krijgt waarschijnlijk negen zetels, een meer dan vier jaar geleden. Dat komt overeen met de peilingen, maar partijleider en oud-Kamerlid Richard de Mos en zijn nummer twee Rita Verdonk hadden op meer gehoopt.

Den Haag heeft alle stemmen nu geteld. D66 boekt een flinke winst. De partij gaat van zes naar acht zetels en is daarmee de tweede partij in de hofstad. VVD blijft op zeven zetels en GroenLinks behoudt zijn vijf zetels. CDA en PvdA blijven beide op drie zetels staan. Daarmee hebben de vijf partijen die nu in het stadsbestuur zitten, opnieuw een meerderheid. Die groeit van 24 naar 26 zetels. Ze zouden zonder De Mos verder kunnen besturen.

De partij van De Mos was vier jaar geleden ook de grootste in Den Haag. Hij werd vervolgens wethouder in het stadsbestuur, samen met partijgenoot Rachid Guernaoui. Na ruim een jaar deed de Rijksrecherche een inval bij de kantoren van De Mos en Guernaoui op het stadhuis en bij hen thuis. Ze worden verdacht van ambtelijke corruptie. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. De Mos en Guernaoui zeggen dat ze onschuldig zijn. Het onderzoek loopt nog. Vanwege de verdenkingen viel de Haagse coalitie uiteen en belandde Hart voor Den Haag in de oppositie.

Nieuwe partijen

Twee partijen komen voor het eerst in de Haagse Raad. DENK krijgt twee zetels. Daarnaast is er waarschijnlijk een zetel voor Forum voor Democratie. De lijsttrekker van die partij is Kamerlid Gideon van Meijeren. De PVV was een paar jaar geleden een van de grootste fracties in de Haagse raad, maar lijkt nu van twee zetels naar een te zakken. 50PLUS verdwijnt uit de Haagse raad.

In Den Haag heeft ruim 43 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de vorige verkiezingen was dat 48 procent.

Meer uit Binnenland

Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

1 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

3 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

3 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

3 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

5 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

6 uur geleden
Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

8 uur geleden