Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Ligt is blij met kans in hart van defensie bij Oranje

De Ligt is blij met kans in hart van defensie bij Oranje

ZEIST (ANP) - Met de aanvoerdersband om een bovenarm begint Matthijs de Ligt dinsdagavond aan de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wales in de Nations League. De verdediger krijgt een kans in het hart van de defensie van Oranje, de positie die normaal gesproken de afwezige Virgil van Dijk bekleedt.

"Dit is voor het eerst onder deze trainer", zei de 22-jarige De Ligt over de positie die hij tijdens het duel met Wales gaat bekleden. "Dus dat is nieuw, maar ik heb bij Juventus ook weleens in het midden gestaan. Wat dat betreft is het geen onbekende positie voor mij. Ik ben blij dat ik ook deze positie kan vervullen."

De Ligt kan naar eigen zeggen op alle drie de posities centraal achterin bij Oranje uit de voeten. Van Gaal ziet hem liever op de rechtse of centrale positie in de defensie. De bondscoach geeft de voorkeur voor een linksbenige speler aan de linkerkant van zijn defensie met drie centrale verdedigers.

Tevreden

De Ligt concurreert dus vooral met Van Dijk, Jurriën Timber en Stefan de Vrij om twee basisplaatsen. Van Gaal heeft geen gebrek aan centrale verdedigers. Hij is tevreden over de manier waarop Nathan Aké de meest linkse positie invult en heeft Jordan Teze, Sven Botman, Lutsharel Geertruida en Bruno Martins Indi ook nog niet afgeschreven voor het WK.

De Ligt was vorig jaar in de aanloop naar het EK geen voorstander van een systeem met vijf verdedigers waarvoor de toenmalige bondscoach Frank de Boer koos. "Maar we zetten nu aanvallender en hoger druk dan toen", merkt hij. "Daardoor worden ook onze aanvallende kwaliteiten optimaal benut. Ik denk dat we deze twee weken enorme stappen hebben gezet. Vooral de wedstrijd tegen België was een bevestiging van het feit dat we op de goede weg zijn. De manier waarop wij dit systeem willen spelen, is heel aanvallend. Dat is, denk ik, ook wel wat het Nederlandse volk wil."

De Ligt was slechts 19 jaar oud toen hij door trainer Erik ten Hag als aanvoerder van Ajax werd benoemd. Hij is dinsdag tegen Wales de vierde aanvoerder in vier interlands onder Van Gaal, na Van Dijk, De Vrij en Memphis Depay. Van Gaal wil graag zien hoe verschillende spelers zich als aanvoerder presenteren, nu zijn eerste aanvoerder Van Dijk en tweede captain Georginio Wijnaldum ontbreken. "Als ik De Ligt aanvoerder maak, dan is dat niet voor niets", zei de bondscoach. "Ik heb heel veel vertrouwen in hem."

Meer uit Voetbal

Club Brugge begint competitie met gelijkspel tegen KV Mechelen

BRUGGE (ANP) - De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen in de Belgische voetbalcompetitie is in een gelijkspel geëindigd. Regerend landskampioen Club Brugge en KV Mechelen scoorden ieder een keer: 1-1.

4 uur geleden
Ten Hag voegt Zweed Georgson toe aan technische staf

MANCHESTER (ANP) - Trainer Erik ten Hag heeft de Zweed Andreas Georgson toegevoegd aan zijn technische staf bij Manchester United. De 42-jarige Scandinaviër is gespecialiseerd in spelhervattingen.

5 uur geleden
Spits Lammers tekent voor drie seizoenen bij FC Twente

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente heeft Sam Lammers aan de selectie toegevoegd. De 27-jarige spits wordt overgenomen van het Schotse Rangers FC en tekende voor drie jaar bij de club uit Enschede.

6 uur geleden
Noodlijdend Vitesse voert druk op licentiecommissie KNVB op

ARNHEM (ANP) - Vitesse doet een dringend beroep op de onafhankelijke beroepscommissie licentiezaken van de KNVB om de beoogde overname door ondernemer Guus Franke goed te keuren. Daarmee zou het verkrijgen van een proflicentie dichterbij komen.

7 uur geleden
Feyenoord laat middenvelder Hartjes naar Excelsior gaan

ROTTERDAM (ANP) - Feyenoord laat Lennard Hartjes definitief vertrekken naar het gedegradeerde Excelsior. De stadgenoot legde de 21-jarige middenvelder voor drie seizoenen vast. Afgelopen seizoen verhuurde Feyenoord Hartjes al aan Excelsior.

9 uur geleden
Dieperink op Spelen videoscheidsrechter bij Argentinië - Irak

LYON (ANP) - Rob Dieperink is door wereldvoetbalbond FIFA aangesteld als videoscheidsrechter bij het olympische duel tussen Argentinië en Irak in het mannentoernooi. Dat meldt de KNVB. De wedstrijd wordt zaterdag gespeeld in Lyon en begint om 15.00 uur.

9 uur geleden
Koopmeiners en De Roon in selectie Atalanta voor oefenduel met AZ

BERGAMO (ANP) - Trainer Gian Piero Gasperini van Atalanta heeft Oranje-internationals Teun Koopmeiners en Marten de Roon opgenomen in zijn selectie voor de oefenwedstrijd van zaterdag tegen AZ in Alkmaar. De middenvelders misten het EK in Duitsland door blessures.

11 uur geleden