Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: zware beslissing om te stoppen als lijsttrekker

De Jonge: zware beslissing om te stoppen als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Het besluit om zich terug te trekken als de lijsttrekker van het CDA valt Hugo de Jonge zwaar. Dat zei hij in een toelichting op het partijkantoor in Den Haag. "Ik houd van de partij, ik geloof in het verhaal van het CDA, in de kracht van het CDA." Maar het combineren van het lijsttrekkerschap met zijn functie als coronaminister is "eigenlijk niet goed mogelijk". Hij informeerde het partijbestuur donderdagochtend over zijn besluit.

"De aanpak van de coronacrisis is zo ongelooflijk belangrijk", benadrukt de Jonge. "Dat gaat voor. Hoezeer ik ook houd van de partij. Ik zie gewoon dat ik niet beide goed kan doen. Dan moet je eerlijk zijn naar jezelf toe en naar de partij toe. Daarom kies ik voor het ministerschap en de aanpak van de coronacrisis." Hij is ervan overtuigd dat het de beste keuze is. Het landsbelang gaat volgens hem altijd vóór het partijbelang.

De Jonge won eerder dit jaar met de hakken over de sloot de strijd om het lijsttrekkerschap van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. "Er is altijd deining in een partij die wisselt van leider, dat is altijd het geval geweest bij het CDA", zegt hij in antwoord op de vraag of de kritiek op hem binnen de partij een rol speelde in zijn beslissing. "Dat is op zich geen punt, daar is mee om te gaan, als je de tijd hebt. Maar die tijd heb ik niet." Hij verwacht dat de coronacrisis de komende tijd alleen nog maar meer aandacht en tijd van hem gaat opeisen.

Opvolger

Of Omtzigt, de nummer twee op de lijst, hem moet opvolgen als lijsttrekker wil De Jonge niet zeggen. "Dat laat ik aan de partij. Er zijn genoeg goede mensen in de partij." Ook laat hij zich niet uit over een mogelijke kandidatuur van Wopke Hoekstra, de minister van Financiën. Hoekstra wilde niet op de voorlopige kandidatenlijst van het CDA. "Dat is niet aan mij, maar echt aan de partij."

De Jonge gaat helemaal niet meer op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer staan. Over een eventueel nieuw ministerschap laat hij zich niet uit.

De kandidatenlijst voor de komende verkiezingen moet nog worden vastgesteld door het congres van de partij.

Meer uit Binnenland

Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

1 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

2 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

5 uur geleden
Opnieuw uithalers opgepakt in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.

6 uur geleden
Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

7 uur geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

7 uur geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

9 uur geleden