Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: zware beslissing om te stoppen als lijsttrekker

De Jonge: zware beslissing om te stoppen als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Het besluit om zich terug te trekken als de lijsttrekker van het CDA valt Hugo de Jonge zwaar. Dat zei hij in een toelichting op het partijkantoor in Den Haag. "Ik houd van de partij, ik geloof in het verhaal van het CDA, in de kracht van het CDA." Maar het combineren van het lijsttrekkerschap met zijn functie als coronaminister is "eigenlijk niet goed mogelijk". Hij informeerde het partijbestuur donderdagochtend over zijn besluit.

"De aanpak van de coronacrisis is zo ongelooflijk belangrijk", benadrukt de Jonge. "Dat gaat voor. Hoezeer ik ook houd van de partij. Ik zie gewoon dat ik niet beide goed kan doen. Dan moet je eerlijk zijn naar jezelf toe en naar de partij toe. Daarom kies ik voor het ministerschap en de aanpak van de coronacrisis." Hij is ervan overtuigd dat het de beste keuze is. Het landsbelang gaat volgens hem altijd vóór het partijbelang.

De Jonge won eerder dit jaar met de hakken over de sloot de strijd om het lijsttrekkerschap van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. "Er is altijd deining in een partij die wisselt van leider, dat is altijd het geval geweest bij het CDA", zegt hij in antwoord op de vraag of de kritiek op hem binnen de partij een rol speelde in zijn beslissing. "Dat is op zich geen punt, daar is mee om te gaan, als je de tijd hebt. Maar die tijd heb ik niet." Hij verwacht dat de coronacrisis de komende tijd alleen nog maar meer aandacht en tijd van hem gaat opeisen.

Opvolger

Of Omtzigt, de nummer twee op de lijst, hem moet opvolgen als lijsttrekker wil De Jonge niet zeggen. "Dat laat ik aan de partij. Er zijn genoeg goede mensen in de partij." Ook laat hij zich niet uit over een mogelijke kandidatuur van Wopke Hoekstra, de minister van Financiën. Hoekstra wilde niet op de voorlopige kandidatenlijst van het CDA. "Dat is niet aan mij, maar echt aan de partij."

De Jonge gaat helemaal niet meer op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer staan. Over een eventueel nieuw ministerschap laat hij zich niet uit.

De kandidatenlijst voor de komende verkiezingen moet nog worden vastgesteld door het congres van de partij.

Meer uit Binnenland

Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

2 uur geleden
COA meldt aantal asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt donderdagochtend na 09.00 uur bekend hoeveel asielzoekers er om middernacht aanwezig waren in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De rechter bepaalde in januari dat er vanaf donderdag 22 februari nog maximaal 2000 asielzoekers in Ter Apel mogen verblijven.

2 uur geleden
Nijmegen herdenkt bombardement in 1944

NIJMEGEN (ANP) - Nijmegen herdenkt donderdag dat tachtig jaar geleden een bombardement het centrum van de stad verwoestte. Op 22 februari 1944 kwamen ongeveer achthonderd mensen om het leven en duizenden raakten gewond. Het bombardement werd uitgevoerd door Amerikaanse piloten, die dachten dat ze een ander doel zouden raken. Ook Arnhem en Enschede werden getroffen.

2 uur geleden
Advies: Nederlandse steun aan Oekraïne blijft onverminderd urgent

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse steun aan Oekraïne blijft "onverminderd noodzakelijk en urgent", zeker nu de westerse eensgezindheid wankel wordt. Tegelijk moet volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviesorgaan van kabinet en parlement, de weerbaarheid van Nederland versterkt worden omdat de dreiging voor de veiligheid groter wordt.

6 uur geleden
Omgekomen slachtoffers brugongeval Lochem zijn Pool en Belg

LOCHEM (ANP) - De twee mensen die woensdag omkwamen door het brugongeval in Lochem, zijn een Pool en een Belg. De twee mannen waren er aan het werk. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie.

9 uur geleden
Strafrechtelijk onderzoek naar fataal brugongeluk Lochem gestart

LOCHEM (ANP) - Naar het dodelijke brugongeval in Lochem is een strafrechtelijk onderzoek gestart, dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Rechercheurs van de bijzondere opsporingsdienst van de arbeidsinspectie zijn woensdag begonnen met het onderzoek. Zij doen dit onder leiding van het Openbaar Ministerie.

10 uur geleden
Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

HEERLEN (ANP) - Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.

10 uur geleden