Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge worstelde al langer met heibel binnen CDA

De Jonge worstelde al langer met heibel binnen CDA

DEN HAAG (ANP) - Dat vicepremier en zorgminister Hugo de Jonge donderdagavond aankondigde te stoppen als lijsttrekker voor het CDA, kwam voor velen als een verrassing. Maar achter de schermen heerst al langer onrust bij de partij. De combinatie van intern gedoe en de zware corona-portefeuille van De Jonge zorgde voor ongemak.

Het begon al bij de strijd om het leiderschap van de partij. De Jonge kwam daar niet als duidelijke winnaar naar voren, maar kreeg 50,7 procent van de stemmende leden achter zich. Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg de steun van 49,3 procent, een verschil van slechts 258 stemmen. Daarna brak ook nog eens onrust uit over de geldigheid van de verkiezingen en over de positie van Omtzigt.

De Jonge kondigde hem als 'running mate' aan, maar zo'n plek is in de Nederlandse politiek niet bekend. Binnen het CDA ontstond vervolgens een interne strijd, met onder andere minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Mona Keijzer die in 'kamp-Omtzigt' zouden zitten. De partij straalde graag uit dat er maar één 'Team CDA' was, maar van die eenheid was weinig te merken en de ruzies werden anoniem via de krant uitgevochten.

Corona-minister

Ook de positie van De Jonge als 'corona-minister' vormde een probleem. Door het zwaar bekritiseerde corona-beleid van het kabinet, kwam De Jonge vaak negatief in het nieuws. Daarnaast trok de portefeuille een zware wissel op de minister.

Dat Hoekstra zelf bedankte voor het lijsttrekkerschap, creëerde ook het gevoel dat De Jonge voor het CDA 'Plan B' was. De Jonge en Hoekstra werden in 2017 samen naar Den Haag gehaald door voormalig CDA-leider Sybrand Buma (inmiddels burgemeester van Leeuwarden). De twee bewindsmannen werden jarenlang 'kroonprinsen' genoemd. Veel christendemocraten zagen in Hoekstra de ideale nieuwe leider, en een serieuze kandidaat om VVD-premier Mark Rutte uit het Torentje te stoten.

Meer uit Binnenland

OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

31 minuten geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

1 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

2 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

3 uur geleden
Plofkraak bij geldwisselkantoor station Delft

DELFT (ANP) - Bij een geldwisselkantoor in de stationshal van station Delft heeft vanochtend een plofkraak plaatsgevonden. Regio15 meldt dat hulpdiensten omstreeks 04:30 uur melding kregen van de plofkraak.

5 uur geleden
Eerste openbare zitting verdachte dubbele moord Weiteveen

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen houdt woensdag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 50-jarige Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse Weiteveen op 16 januari. Volgens zijn advocaat Justus Reisinger zal K. in de rechtszaal verschijnen. De man werkt volledig mee aan het onderzoek, aldus de raadsman. De moorden veroorzaakten een schokgolf.

6 uur geleden
Erasmusbrug wekenlang in avond en nacht dicht voor onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmusbrug in Rotterdam is tussen 15 april en 13 mei dagelijks tussen 20.00 en 06.00 uur dicht voor auto's en fietsers. Voetgangers kunnen er wel overheen. De maatregel is volgens de gemeente nodig om een veilige plek te bouwen voor de schilders van de pyloon, het staande en meest zichtbare deel van de brug. Het onderhoudswerk aan de Erasmusbrug, dat in februari is gestart, gaat naar verwachting heel 2024 duren.

7 uur geleden