Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge wil flexibel omgaan met vaccinatiestrategie

De Jonge wil flexibel omgaan met vaccinatiestrategie

DEN HAAG (ANP) - Er zijn verschillende scenario's denkbaar waarin het kabinet moet afwijken van de vaccinatiestrategie die vrijdag is gepresenteerd. Daarin staat dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen de eerste vaccins krijgen. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is nog niet alles duidelijk en is het belangrijk "flexibel" te zijn als het om vaccineren gaat.

Zo is het mogelijk dat het eerste vaccin niet geschikt is voor onder meer ouderen en zwakkeren. "Dat is dan best een probleem", zegt De Jonge. Er wordt dan ingezet op "ringbescherming", door mensen verzorgers en mantelzorgers in hun omgeving in te enten.

Ook de aantallen vaccins die worden geleverd, komen mogelijk niet goed uit. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaalde doelgroep niet volledig gevaccineerd kan worden, of dat er doses overblijven. De vaccins zijn beperkt houdbaar. Bepaalde vaccins moeten bovendien bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Daar zijn vriezers voor nodig die tot -80 graden Celsius kunnen koelen. Bijvoorbeeld huisartsen hebben dat soort vriezers niet.

Grote verpakkingen

Daar komt bij dat sommige vaccins worden geleverd in te grote verpakkingen, bijvoorbeeld van minstens duizend flesjes. Ook dit levert problemen op voor huisartsen, die zoveel doses niet kunnen bewaren en niet altijd zoveel patiënten hebben om ze binnen enkele dagen aan te verstrekken.

"Vandaag hebben we een eerste besluit genomen, maar je zal wendbaar moeten blijven", zegt De Jonge. Er zijn volgens hem nog veel onbekendheden en afhankelijkheden. Pas als het eerste vaccin is goedgekeurd, kan hij met meer zekerheid iets over de strategie zeggen.

Een "grote" communicatiecampagne, die mensen moet voorlichten over de vaccinatie, komt over enkele weken. Deze wijst mensen op waar ze betrouwbare informatie kunnen halen en moet "desinformatie actief weerspreken".

8 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

verbrugghe r 5 maanden geleden
https://www.alwareness.org/vergeet-agenda-21-uns-2030-agenda-zal-de-wereld-transformeren/
bung 86 5 maanden geleden
VvC: mensen met verstandelijke beperkingen als proefkonijn inzetten is een goed idee! de hele regering dus.
Louis53 5 maanden geleden
flexibel mee omgaan?? Zeg dan gewoon dat je het niet begrijpt lulletje rozenwater. dit soort betweterige mensen in de politiek, om van te kotsen
bung 86 5 maanden geleden
wat een eikel--test het maar op hem en de rest van de regering.
GebakkenBanaan 5 maanden geleden
Hoogste tijd voor een exit voor mijnheer De Jonge. Dit kan niet zo langer doorgaan.
V.v.C. 5 maanden geleden
Mensen met een verstandelijke beperking als proefkonijnen inzetten, hoe diep kun je vallen ?
V.v.C. 5 maanden geleden
@Breen Handel: Helemaal mee eens, ik zet veel vraagtekens bij de veiligheid van dit vaccin, het zou wel eens meer kunnen schaden dan de zalvende wonderen die de farmaceutische industrie beloven.
Breen Handel 5 maanden geleden
Minister de Jonge: ...mogelijk dat het eerste vaccin niet geschikt is voor onder meer ouderen en zwakkeren... En waarom niet? Mogelijk ernstige bijwerkingen? Het wordt tijd dat we met een ZÉÉR kritische blik dit allemaal gaan volgen.

Meer uit Gezond

Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - Het coronavaccin van Moderna beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, blijkt volgens de Amerikaanse farmaceut uit een studie in de Verenigde Staten.

30 minuten geleden
De Jonge: 1,5 meter kan met testen mogelijk al in juni deels weg

DEN HAAG (ANP) - Als het toegangstesten van de grond komt, kan mogelijk al bij stap vier van de versoepeling van de coronaregels de 1,5 meterregel op sommige plekken geschrapt worden. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Die stap wordt volgens de huidige planning, en als er geen nieuwe tegenvallers komen in het aantal coronabesmettingen, al in de tweede helft van juni gezet.

1 uur geleden
Duitsland geeft AstraZeneca vrij voor alle volwassenen

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland geeft het coronavaccin van AstraZeneca vrij voor alle volwassenen. Tot nu toe werd AstraZeneca voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen.

2 uur geleden
Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein

ROTTERDAM (ANP) - Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn.

2 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6861 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 424 minder dan woensdag. Vergeleken met vorige week donderdag gaat het om een daling van 435 positieve tests.

4 uur geleden
Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.

4 uur geleden
Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, maar minder opnames

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen, na een paar dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2551 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan op woensdag, maar ruim negentig minder dan afgelopen maandag en zo'n 150 minder dan een week geleden.

5 uur geleden