Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge wil flexibel omgaan met vaccinatiestrategie

De Jonge wil flexibel omgaan met vaccinatiestrategie

DEN HAAG (ANP) - Er zijn verschillende scenario's denkbaar waarin het kabinet moet afwijken van de vaccinatiestrategie die vrijdag is gepresenteerd. Daarin staat dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen de eerste vaccins krijgen. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is nog niet alles duidelijk en is het belangrijk "flexibel" te zijn als het om vaccineren gaat.

Zo is het mogelijk dat het eerste vaccin niet geschikt is voor onder meer ouderen en zwakkeren. "Dat is dan best een probleem", zegt De Jonge. Er wordt dan ingezet op "ringbescherming", door mensen verzorgers en mantelzorgers in hun omgeving in te enten.

Ook de aantallen vaccins die worden geleverd, komen mogelijk niet goed uit. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaalde doelgroep niet volledig gevaccineerd kan worden, of dat er doses overblijven. De vaccins zijn beperkt houdbaar. Bepaalde vaccins moeten bovendien bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Daar zijn vriezers voor nodig die tot -80 graden Celsius kunnen koelen. Bijvoorbeeld huisartsen hebben dat soort vriezers niet.

Grote verpakkingen

Daar komt bij dat sommige vaccins worden geleverd in te grote verpakkingen, bijvoorbeeld van minstens duizend flesjes. Ook dit levert problemen op voor huisartsen, die zoveel doses niet kunnen bewaren en niet altijd zoveel patiënten hebben om ze binnen enkele dagen aan te verstrekken.

"Vandaag hebben we een eerste besluit genomen, maar je zal wendbaar moeten blijven", zegt De Jonge. Er zijn volgens hem nog veel onbekendheden en afhankelijkheden. Pas als het eerste vaccin is goedgekeurd, kan hij met meer zekerheid iets over de strategie zeggen.

Een "grote" communicatiecampagne, die mensen moet voorlichten over de vaccinatie, komt over enkele weken. Deze wijst mensen op waar ze betrouwbare informatie kunnen halen en moet "desinformatie actief weerspreken".

Meer uit Gezond

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

17 uur geleden
Ziekenhuis weg uit Zierikzee om personeelstekort en kosten

ZIERIKZEE (ANP) - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (Adrz) vertrekt uit de Victoriakliniek in Zierikzee. Het verdwijnen van de vestiging daar hing al langer in de lucht en stuitte in de omgeving op grote kritiek. Er zit echter weinig anders op, aldus het Adrz op de eigen site, als gevolg van "onder andere structureel personeelstekort en oplopende financiële kosten".

1 dag geleden
Gezondheidsraad: coronaprik voor aanstaande moeders nu onnodig

DEN HAAG (ANP) - Aanstaande moeders hoeven, als het aan de Gezondheidsraad ligt, komend najaar geen coronaprik meer te halen. De raad adviseert voor zestigplussers, medische risicogroepen en zorgmedewerkers die contact hebben met kwetsbare patiënten wel een nieuwe injectie.

2 dagen geleden
Verkoper afslankmiddelen bezorgt Deense economie extra groei

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Denemarken is in het laatste kwartaal van vorig jaar een stuk harder gegroeid dan eerder aangenomen. Dat komt vooral door het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic.

2 dagen geleden
Gezonder en duurzamer eten kan volgens studie voor hetzelfde geld

WAGENINGEN (ANP) - Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in een proefschrift waarmee ze woensdag promoveert aan Wageningen University & Research. Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten "vergelijkbaar met die van de huidige voedingspatronen". Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.

2 dagen geleden
Aantal mazelenbesmettingen Eindhoven stijgt licht verder, naar 28

EINDHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen in Eindhoven en omstreken is in de afgelopen week nog licht gestegen, van 21 naar 28. Alle gevallen zijn te herleiden tot de "al bekende lokale uitbraak" in Eindhoven, laat de GGD weten. De gezondheidsdienst noemt de lichte stijging "nog steeds in de lijn der verwachting".

3 dagen geleden
Wakker Dier: steeds meer verpakkingen met recepten zonder vlees

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ziet tot haar vreugde dat steeds meer merken recepten op verpakkingen zetten waarin geen vlees bij de ingrediënten staat. "Deze merken inspireren de consument en laten zien dat je niet elke dag ouderwets met vlees hoeft te koken", zegt Wakker Dier.

3 dagen geleden