Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge wil flexibel omgaan met vaccinatiestrategie

De Jonge wil flexibel omgaan met vaccinatiestrategie

DEN HAAG (ANP) - Er zijn verschillende scenario's denkbaar waarin het kabinet moet afwijken van de vaccinatiestrategie die vrijdag is gepresenteerd. Daarin staat dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen de eerste vaccins krijgen. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is nog niet alles duidelijk en is het belangrijk "flexibel" te zijn als het om vaccineren gaat.

Zo is het mogelijk dat het eerste vaccin niet geschikt is voor onder meer ouderen en zwakkeren. "Dat is dan best een probleem", zegt De Jonge. Er wordt dan ingezet op "ringbescherming", door mensen verzorgers en mantelzorgers in hun omgeving in te enten.

Ook de aantallen vaccins die worden geleverd, komen mogelijk niet goed uit. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaalde doelgroep niet volledig gevaccineerd kan worden, of dat er doses overblijven. De vaccins zijn beperkt houdbaar. Bepaalde vaccins moeten bovendien bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Daar zijn vriezers voor nodig die tot -80 graden Celsius kunnen koelen. Bijvoorbeeld huisartsen hebben dat soort vriezers niet.

Grote verpakkingen

Daar komt bij dat sommige vaccins worden geleverd in te grote verpakkingen, bijvoorbeeld van minstens duizend flesjes. Ook dit levert problemen op voor huisartsen, die zoveel doses niet kunnen bewaren en niet altijd zoveel patiënten hebben om ze binnen enkele dagen aan te verstrekken.

"Vandaag hebben we een eerste besluit genomen, maar je zal wendbaar moeten blijven", zegt De Jonge. Er zijn volgens hem nog veel onbekendheden en afhankelijkheden. Pas als het eerste vaccin is goedgekeurd, kan hij met meer zekerheid iets over de strategie zeggen.

Een "grote" communicatiecampagne, die mensen moet voorlichten over de vaccinatie, komt over enkele weken. Deze wijst mensen op waar ze betrouwbare informatie kunnen halen en moet "desinformatie actief weerspreken".

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden