Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: we hadden ons meer tijd moeten gunnen voor coronawet

De Jonge: we hadden ons meer tijd moeten gunnen voor coronawet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet was te gehaast met de bekritiseerde coronawet, erkent zorgminister Hugo de Jonge. "We hadden ons meer tijd moeten gunnen en meer transparantie en uitleg moeten geven over de wet", zegt de minister in het Kamerdebat over het wetsvoorstel. Zo vindt hij dat over het voorstel een internetconsultatie gehouden had moeten worden. "Dan had iedereen mee kunnen lezen."

In de Kamer is veel ergernis over de maatschappelijke onrust die ontstond door het wetsvoorstel. Veel partijen leggen de schuld daarvan bij het kabinet. "We hebben gemeend dat snel te moeten doen", stelt De Jonge terugkijkend. "Ik denk dat we ook toen hadden moeten zeggen: nee, als we dat doen, dan moeten we ook de tijd nemen voor het maatschappelijke debat dat daarbij past. Dat hebben we ons onvoldoende gegund."

Een groot deel van de oppositie hekelt dat de minister alleen over de procedure de hand in eigen boezem steekt maar niet toe wil geven dat de spoedwet ook inhoudelijk niet deugde. Zo menen ze dat de minister en het kabinet te veel macht naar zich toe wilden trekken ten koste van het parlement. Onder meer SP en PVV wezen erop dat de eerste versie ingrijpend is gewijzigd na fikse kritiek van deskundigen en de Raad van State. Ook na de indiening van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer heeft de coalitie samen met vier andere partijen niet voor niets zeven belangrijke wijzigingen voorgesteld, stelde de oppositie.

Derde versie

Maar volgens De Jonge worden concepten altijd gewijzigd en bijgeschaafd en gaat pas de derde versie naar de Kamer, zoals ook met de spoedwet is gebeurd. Hij wees erop dat er veel informatie over de wet werd verspreid, soms opzettelijk, die niet juist is. Zo krijgt het kabinet juist niet meer bevoegdheden door de coronawet, maar juist het parlement, zegt de minister. Op aandringen van de Kamer gaat de minister meer het voortouw nemen om de zorgen bij de bevolking weg te nemen, om het draagvlak voor de coronawet te vergroten.

De coronawet moet de ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, een wettelijke basis geven. Tot dusver handelt het kabinet op basis van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dat is volgens het kabinet prima voor een korte periode, maar niet voor maatregelen die voor langere tijd gelden.

Meer uit Binnenland

Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

31 minuten geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

41 minuten geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

58 minuten geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

1 uur geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

1 uur geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

2 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

2 uur geleden