Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: volg adviezen op, ook zonder verplichting

De Jonge: volg adviezen op, ook zonder verplichting

DEN HAAG (ANP) - Dat een aantal coronaregels adviezen zijn en geen verplichting, betekent niet dat we er als land lichtzinnig mee om moeten gaan. Dat benadrukte vicepremier Hugo de Jonge vrijdag op de wekelijkse persconferentie, waar hij inviel voor premier Mark Rutte.

Niet elke maatregel die wordt genomen om corona te bestrijden wordt in de vorm van een wet gegoten, en niet op elke overtreding volgt een boete, aldus De Jonge. "Als de GGD zegt 'ga met je kont op de bank zitten', dan ga je met je kont op de bank zitten. Dan doe je dat gewoon", zo vatte hij zijn oproep samen.

Waarom mensen de coronaregels de afgelopen tijd een stuk minder strak opvolgen dan eerder dit jaar, daar had De Jonge geen eenduidig antwoord op. "Ik ben geen socioloog". Maar wat waarschijnlijk voor een deel meespeelt, stelde hij voor, zijn de lange discussies die er in de zomer zijn gevoerd over de genomen maatregelen, en of die wel allemaal nodig waren.

Het is nu zaak om de "noodzaak" die mensen in het begin van de crisis voelden, te hervinden. "We moeten schouder aan schouder, eensgezind, dat virus eronder krijgen."

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 1 week geleden
Als een schoolmeester denkt minister en arts te wezen dan is er iets mis met hem. Enge man ,kijk naar zijn ogen klopt niet.
pattymaria 1 week geleden
Zelfs de koning luisterd niet naar de Jonge, die is lekker naar Griekenland vertrokken.
bung 86 1 week geleden
dat moet hij tegen ollongren zeggen toen het over de huur ging. die tuthola lapte alles aan haar laarsjes.
jandeboed sr 1 week geleden
nee de jong als de GGD zegt tegen u spring van de brug dan doe je het toch ook niet rare opmerking van hem ga met je kont op de bank zitten', dan ga je met je kont op de bank zitten. Dan doe je dat gewoon" nee als de GGD zegt mondkapje en afstand houden en handen wassen en geen grote groepen dan probeer je je daar aan te houden als het in de wet is geregeld dan moeten we
lauradeboed 1 week geleden
nee de jong als de GGD zegt tegen u spring van de brug dan doe je het toch ook niet rare opmerking van hem ga met je kont op de bank zitten', dan ga je met je kont op de bank zitten. Dan doe je dat gewoon" nee als de GGD zegt mondkapje en afstand houden en handen wassen en geen grote groepen dan probeer je je daar aan te houden als het in de wet is geregeld dan moeten we

Meer uit Gezond

Nederlanders eten nog lang niet verstandig genoeg

BILTHOVEN (ANP) - Nog geen 10 procent van de Nederlanders at de laatste jaren de -in de Schijf van Vijf- aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen, graanproducten en vetten. Dat constateert gezondheidsinstituut RIVM. Toch ziet de organisatie een "voorzichtige" verbetering ten opzichte van eerdere peilingsresultaten, meldt ze donderdag.

22 uur geleden
Kleine stijging aantal coronapatiënten op intensive care

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. Ic-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster.

22 uur geleden
Thuiszorg vraagt familieleden van cliënten om hulp

UTRECHT (ANP) - De druk op de thuiszorg wordt door de coronacrisis zo groot, dat de sector een beroep doet op familieleden en vrienden van cliënten. Zij kunnen het verzoek krijgen om te helpen, niet alleen met het doen van de was of het koken van eten, maar ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of bij het wassen van iemand.

23 uur geleden
Coronasysteem GGD kon vele contactonderzoekers niet aan

UTRECHT (ANP) - Te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk. Daardoor ontstond woensdag een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten. Door de panne kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het gaat volgens de GGD om een ander soort storing dan die van zaterdag.

1 dag geleden
Voor het eerst in bijna 10 jaar nieuwe campagne tegen roken

DEN HAAG (ANP) - De overheid lanceert voor het eerst in bijna tien jaar weer een grote landelijke campagne om te stoppen met roken. De campagne 'PUUR rookvrij' wil rokers aanzetten tot een serieuze stoppoging, "net zo lang tot ze definitief gestopt zijn", maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend.

1 dag geleden
1,48 miljard aan zorgbonussen aangevraagd, loket week langer open

DEN HAAG (ANP) - Er is inmiddels voor 1,48 miljard euro bruto aan zorgbonussen aangevraagd. Dat meldde minister Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Zorginstellingen kunnen een week langer een zorgbonus aanvragen voor hun medewerkers, aldus Van Ark. Het loket blijft nu open tot vrijdag 6 november.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets verder toegenomen

ROTTERDAM (ANP) - In Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 mensen met Covid-19. In Duitsland liggen ook nog twee coronapatiënten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

1 dag geleden