Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge vindt vliegverbod India nu niet nodig

De Jonge vindt vliegverbod India nu niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge ziet nu geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. "Dat is een heel effectief dubbel slot", aldus de demissionaire bewindsman.

Het aantal coronabesmettingen in India is de afgelopen maand zeer fors gestegen, mogelijk als gevolg van een nieuwe mutant die in het land is opgedoken. De coalitiepartijen D66 en CDA wilden van De Jonge weten waarom Nederland, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, geen extra maatregelen neemt.

De Jonge wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Indiase mutatie nog niet heeft aangewezen als een gevaarlijke variant. Mocht dat alsnog gebeuren, en het RIVM toch adviseren een stap verder te gaan, dan zal hij dat doen. "Daar heb ik geen enkele moeite mee."

De minister wijst er wel op dat al een quarantaineplicht in de maak is voor mensen die terugkeren uit landen met een hoog coronarisico. Het lijkt hem voor de hand te liggen dat India daartoe behoort. De Tweede Kamer behandelt dat wetsvoorstel volgende week. Het kabinet mikt erop de maatregel uiterlijk medio mei in te voeren.

De quarantaineplicht wordt een extra "slot op de deur om te zorgen dat je nare varianten buiten houdt", zegt De Jonge. De maatregel maakt het volgens hem zelfs mogelijk om de al bestaande vliegverboden naar Zuid-Afrika en delen van Latijns-Amerika op te heffen. Die zijn ingesteld omdat ook daar gevaarlijke coronamutanten rondgaan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Rutte: D66 moet sowieso in coalitie, liefst ook CDA

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte denkt dat D66 als winnaar van de verkiezingen "sowieso" onderdeel zal zijn van een nieuwe coalitie, net als zijn eigen VVD. Na afloop van zijn overleg met informateur Mariëtte Hamer sprak hij bovendien de hoop uit dat er een combinatie mogelijk is met het CDA erbij. Verder wilde hij niet speculeren over "wie-met-wie", zei de demissionair premier dinsdagavond.

9 uur geleden
Ploumen is blij dat het nu over de inhoud gaat

DEN HAAG (ANP) - Lilianne Ploumen is blij dat de formatie nu "langs de lijnen van de inhoud" verder gaat. De PvdA-leider sprak dinsdagmiddag met informateur Mariëtte Hamer. Na afloop zei ze dat mogelijke coalities nauwelijks ter sprake zijn gekomen. Het ging meer over "wat in Nederland aan de hand is en wat de zorgen van mensen zijn".

10 uur geleden
Wilders voorspelt kabinet-Rutte IV

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders voorspelt dat de kabinetsformatie zal resulteren in een vierde kabinet-Rutte. De PVV-leider denkt dat er een coalitie komt met VVD, D66 en CDA, aangevuld met GroenLinks, de PvdA of allebei. Zijn hoop dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, heeft hij laten varen.

12 uur geleden
Kaag hoopt voor de zomer op kabinet met daarin PvdA en GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag hoopt dat er nog voor de zomer een nieuw kabinet gevormd kan worden met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Wat haar betreft wordt daarbij een akkoord gesloten tussen haar D66, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks, zei ze na haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Haar partij speelt in deze fase van de kabinetsformatie een sleutelrol.

13 uur geleden
SP-leider wil dat formatie over meer gaat dan herstelbeleid

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie moet over meer gaan dan alleen het herstelbeleid na de coronacrisis. Daar heeft Lilian Marijnissen (SP) op aangedrongen in haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Ze vindt dat het ook moet gaan over bijvoorbeeld de problemen op de woningmarkt.

14 uur geleden
CDA-leider Hoekstra wil meer vaart in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt dat er meer vaart in de kabinetsformatie moet komen. "Wij hebben nu twee maanden verdaan met bezig zijn met onszelf", aldus Hoekstra na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. "Er zal op een gegeven moment toch een keer geformeerd moeten worden."

16 uur geleden
Ouwehand waarschuwt linkse partijen voor samenwerking met Rutte

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) waarschuwt andere progressieve partijen om niet te lichtvaardig in een coalitie met de VVD van Mark Rutte te stappen. Ze noemt dat "onverstandig als we niet zeker weten dat het nieuwe kabinet binnen de rechtsstaat gaat opereren".

18 uur geleden