Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge verwacht niet dat prikinterval teruggaat naar drie weken

De Jonge verwacht niet dat prikinterval teruggaat naar drie weken

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge verwacht niet dat de Gezondheidsraad zal adviseren om de tijd tussen de twee prikken met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech weer terug te brengen tot drie weken. Mensen die nu het coronavaccin van Pfizer krijgen, worden pas in de zesde week na de eerste inenting voor de tweede maal geprikt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) paste vorige week de bijsluiter van het vaccin aan en raadt nu expliciet aan de vereiste tweede dosis na drie weken toe te dienen. In de eerdere versie stond dat er "ten minste 21 dagen" moeten zitten tussen de twee injecties.

Nederland heeft onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot maximaal zes weken. Zo kunnen in dezelfde tijd meer mensen worden gevaccineerd. Naar aanleiding van de aanscherping van het EMA vroeg De Jonge om een nieuw advies over het prikinterval bij de Gezondheidsraad. Tot dat advies er ligt, houdt het ministerie vast aan een interval van zes weken.

Aanleiding

Alleen als het advies van de Gezondheidsraad daartoe aanleiding geeft, zal het kabinet overwegen om de tweede prik toch weer eerder te zetten, zei De Jonge dinsdag. "Maar dat verwacht ik niet." Een woordvoerder van het adviesorgaan denkt dat het nieuwe advies woensdag of donderdag naar het kabinet wordt gestuurd.

Om meer mensen sneller te kunnen inenten, heeft het kabinet ook besloten om minder voorraad aan te houden van Pfizer-vaccins. Nederland was aanvankelijk voorzichtig door 100 procent voorraad aan te houden in verband met de tweede prik. Dat is daarna verlaagd tot 50 procent en gaat verder omlaag. "De meest minimaal beschikbare voorraad die we aanhouden is vijf dagen", aldus De Jonge.

Logistieke operatie

De risico's nemen dan wel toe. Zo kan de logistieke operatie verstoord raken als een fabriek niet kan leveren, bijvoorbeeld als die afbrandt. Bij de eerste prik is dat vervelend maar als het om de tweede prik gaat, kan het interval tussen de twee prikken te groot worden, aldus de minister.

De Jonge wees erop dat het kabinet grote aantallen vaccins heeft besteld tot in 2022. Contracten zijn en worden afgesloten tot voor meer dan 80 miljoen vaccins en daarvan zijn 60 miljoen door de Europese Commissie ook aan Nederland toegewezen. Ook heeft het kabinet een "astronomisch aantal" vaccins besteld bij Janssen, een Nederlandse fabrikant. Met 60 miljoen vaccins kunnen 35 miljoen mensen worden ingeënt, aldus de minister.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

3 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

3 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

4 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

5 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

5 dagen geleden