
De Jonge verwacht niet dat prikinterval teruggaat naar drie weken
DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge verwacht niet dat de Gezondheidsraad zal adviseren om de tijd tussen de twee prikken met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech weer terug te brengen tot drie weken. Mensen die nu het coronavaccin van Pfizer krijgen, worden pas in de zesde week na de eerste inenting voor de tweede maal geprikt.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) paste vorige week de bijsluiter van het vaccin aan en raadt nu expliciet aan de vereiste tweede dosis na drie weken toe te dienen. In de eerdere versie stond dat er "ten minste 21 dagen" moeten zitten tussen de twee injecties.
Nederland heeft onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot maximaal zes weken. Zo kunnen in dezelfde tijd meer mensen worden gevaccineerd. Naar aanleiding van de aanscherping van het EMA vroeg De Jonge om een nieuw advies over het prikinterval bij de Gezondheidsraad. Tot dat advies er ligt, houdt het ministerie vast aan een interval van zes weken.
Aanleiding
Alleen als het advies van de Gezondheidsraad daartoe aanleiding geeft, zal het kabinet overwegen om de tweede prik toch weer eerder te zetten, zei De Jonge dinsdag. "Maar dat verwacht ik niet." Een woordvoerder van het adviesorgaan denkt dat het nieuwe advies woensdag of donderdag naar het kabinet wordt gestuurd.
Om meer mensen sneller te kunnen inenten, heeft het kabinet ook besloten om minder voorraad aan te houden van Pfizer-vaccins. Nederland was aanvankelijk voorzichtig door 100 procent voorraad aan te houden in verband met de tweede prik. Dat is daarna verlaagd tot 50 procent en gaat verder omlaag. "De meest minimaal beschikbare voorraad die we aanhouden is vijf dagen", aldus De Jonge.
Logistieke operatie
De risico's nemen dan wel toe. Zo kan de logistieke operatie verstoord raken als een fabriek niet kan leveren, bijvoorbeeld als die afbrandt. Bij de eerste prik is dat vervelend maar als het om de tweede prik gaat, kan het interval tussen de twee prikken te groot worden, aldus de minister.
De Jonge wees erop dat het kabinet grote aantallen vaccins heeft besteld tot in 2022. Contracten zijn en worden afgesloten tot voor meer dan 80 miljoen vaccins en daarvan zijn 60 miljoen door de Europese Commissie ook aan Nederland toegewezen. Ook heeft het kabinet een "astronomisch aantal" vaccins besteld bij Janssen, een Nederlandse fabrikant. Met 60 miljoen vaccins kunnen 35 miljoen mensen worden ingeƫnt, aldus de minister.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
1 dag geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
3 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
6 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 week geleden