Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge tegen kritische Kamer: GGD schaalt al sneller op

De Jonge tegen kritische Kamer: GGD schaalt al sneller op

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer loopt te hoop tegen de grote drukte bij GGD'en die de toeloop van testaanvragen niet overal aankunnen. Veel partijen willen weten of er wel tijdig en voldoende is opgeschaald, nu het aantal coronabesmettingen snel oploopt. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wees op de enorme snelle opschaling van de GGD'en. "De laatste 1,5 week is veel meer opgeschaald dan was gepland. Dat is een waanzinnige prestatie", aldus De Jonge.

De GGD is volgens hem van 40.000 testen per dag opgeschaald naar 75.000, in anderhalve week tijd, terwijl dat eigenlijk enkele weken zou duren, aldus de minister. Hij is er blij mee dat zoveel mensen zich laten testen op het coronavirus, waartoe het kabinet ook oproept. Er zijn daarvoor 195 testlocaties beschikbaar.

Maandag hebben ruim 103.000 mensen een testafspraak kunnen maken. Ook de tijd tussen het maken van de afspraak en de uitslag van de test is de afgelopen dagen 30 uur, en dat is nog ruim binnen de norm van 48 uur, aldus De Jonge.

Moeilijk te verkroppen

Maar veel partijen vinden het moeilijk te verkroppen dat er nu tóch problemen met de capaciteit ontstaan, terwijl de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames al weken oplopen. Wat kan er binnen het huidige systeem nog worden gedaan om verder en sneller op te schalen, wilde VVD-Kamerlid Aukje de Vries weten.

PvdA'er Attje Kuiken drong er op aan om nú al strengere maatregelen te treffen, maar dat wees De Jonge van de hand. Vrijdag besluit het kabinet daarover op basis van een advies van de experts van het Outbreak Management Team (OMT). Die komen woensdag bij elkaar, donderdag wordt het kabinet bijgepraat op het Catshuis.

Meer uit Gezond

Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

3 uur geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

14 uur geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

17 uur geleden
Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

1 dag geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

1 dag geleden
Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

2 dagen geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

2 dagen geleden