Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: te hoge verwachtingen gewekt met zoektocht corona-app

De Jonge: te hoge verwachtingen gewekt met zoektocht corona-app

DEN HAAG (ANP) - De 'appathon' en de openbare zoektocht naar een corona-app hebben te hoge verwachtingen gewekt over die applicatie. Zorgminister Hugo de Jonge geeft toe dat het "volmaakt transparante" proces wel eens voor teleurstellingen heeft gezorgd.

"Als ik daar zelf op terugkijk, had ik beter duidelijk moeten maken dat we een zoektocht aan het starten waren waarvan we niet zeker wisten of het ook aan het einde van het weekend een app zou opleveren. Dat het echt bedoeld was als een marktconsultatie. Dat had ik er op zijn minst duidelijker bij moeten communiceren", zegt De Jonge tegenover een kritische Tweede Kamer. "Ik denk dat daarmee de verwachting te hoog was en het resultaat te teleurstellend was."

Onderwerpen als apps van de overheid zorgen vaak al voor "zorgen en vragen bij mensen die een soort wantrouwen voeden" en zo'n proces zou zelfs complottheorieën versterken, aldus de bewindsman.

Veel kritiek

Kamerleden en verscheidene experts hadden veel kritiek op de snelle jacht op een corona-app, die in eerste instantie strandde na een appathon. Voordat de makers van de 'finalisten' hun app konden presenteren, waren al zo'n 750 voorstellen afgevallen. Maanden later is er een app - de CoronaMelder - maar die kon niet worden ingevoerd op de door De Jonge gewenste datum van 1 september. De spoedwet die de basis legt voor het invoeren van de app moet eerst door de Tweede Kamer.

De openbare appathon en de voortvarende start van het proces hebben ook positieve effecten gehad, voegde De Jonge toe. "Als je zo'n stap zet, kun je dat alleen maar in volmaakte transparantie doen." Na de appathon was het niet mogelijk om "het vervolgproces dan maar niet transparant" te doen. Daarnaast heeft zijn ministerie kennisgemaakt met "heel kritische meedenkers" die hebben meegekeken met de totstandkoming van de CoronaMelder.

Meer uit Politiek

Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

10 uur geleden
Invloed BBB in nieuw Limburgs bestuur goed merkbaar

LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.

10 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

12 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Rutte over 'nevenschade': in lang debat valt woord soms verkeerd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."

13 uur geleden
Rutte is 'voorzichtig hoopvol' op asieldeal met Tunesië

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.

14 uur geleden
Vicepremiers Kaag en Schouten positief over asieldeal EU

DEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".

15 uur geleden