
De Jonge: taskforce en geld moeten problemen flexbouw verminderen
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) hoopt dat de problemen met flexibele woningbouw waar het het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor waarschuwt de komende tijd zullen meevallen. Hij heeft al een speciale taskforce aangekondigd en ook extra geld vrijgemaakt. Die maatregelen moeten volgens hem de praktische drempels en financiële problemen waar het PBL op wijst kunnen verminderen of wegnemen.
Flexwoningen moeten snel gebouwd kunnen worden als ergens een woningtekort is, en zo nodig ook weer snel afgebroken en verplaatst kunnen worden naar een andere locatie. Het idee is dat "pieken en dalen" in de behoefte aan woningen zo opgevangen kunnen worden. Het PBL stelt echter in een onderzoek dat er tot nu toe weinig terechtkomt van de bouw van de tijdelijke woningen, terwijl het de bedoeling is om er uiteindelijk 15.000 per jaar op te leveren.
Het probleem bij de bouw van flexwoningen is dat het momenteel een te onzekere investering is, zegt het PBL. Het risico is te groot dat het geld dat erin gestoken wordt, niet meer terugverdiend wordt. Ook duurt het soms lang om water en licht aan te sluiten, zijn er personeelstekorten en is het moeilijk om goede locaties te vinden. De Jonge hoopt dat de vorige maand aangekondigde taskforce versnelling tijdelijke huisvesting dit soort problemen kan wegnemen, zegt zijn woordvoerder. Hij wil beginnen met het laaghangend fruit.
Aanpakken struikelblokken
"De taskforce spoort snel te realiseren projecten op en helpt medeoverheden, woningcorporaties en andere partijen bij het snel aanpakken van struikelblokken als het gaat om de bouw van flexwoningen en woningen die worden getransformeerd", aldus de woordvoerder. "Dit zullen zij onder andere doen door vraag en aanbod bij elkaar te brengen, haalbaarheidsstudies uit te voeren, projecten aan te jagen en impasses te doorbreken." Daar moet de 100 miljoen euro extra die al is toegezegd aan bijdragen.
Naast de flexwoningen moeten er ook 15.000 woningen per jaar gerealiseerd worden in gebouwen die nu een andere functie hebben. Dit zijn zogenoemde transformatiewoningen. Het geld en de taskforce moeten ook helpen om sneller meer van dit soort huizen op te leveren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
1 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
1 uur geleden