Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: sprake van dip woningbouw, nog onduidelijk hoe diep

De Jonge: sprake van dip woningbouw, nog onduidelijk hoe diep

DEN HAAG (ANP) - Er is inderdaad sprake van een "dip" in het aantal nieuw te bouwen woningen, erkende woonminister Hugo de Jonge donderdag tijdens een Kamerdebat. Volgens hem kampt de bouw met de stijgende rente, terwijl de huizenprijzen nog niet dalen. Ook de hoge grondprijzen en stijgende materiaalkosten spelen de bouw parten. Eerder al meldde bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vorig jaar minder vergunningen werden uitgegeven voor nieuwbouw.

Hoe lang de dip aanhoudt en hoe diep die is, kon De Jonge niet zeggen. "We zitten in een heel onzekere tijd." De minister wil op korte termijn kijken welke financiële prikkels kunnen helpen om de bouw weer los te trekken, zoals subsidies om projecten die al bijna rond zijn net een extra zetje te geven.

Maar hij houdt daarvoor nog meerdere slagen om de arm: "Het gaat om belastinggeld, dan wil je geen uitgaven doen die niet strikt noodzakelijk zijn. Een andere aarzeling is dat het nog langer duurt als je nu te hoge verwachtingen wekt." De Jonge vreest namelijk dat investeerders wachten op nog gunstiger voorwaarden als hij nu subsidies in het vooruitzicht stelt. Wat betreft het nemen van regie trekt de minister naar eigen zeggen al "alle registers open", en zit het probleem nu vooral in de rente en de hoge bodemprijs.

Te rooskleurig

De Jonge kreeg vanuit de Kamer veel kritiek op zijn plannen. Partijen vrezen dat De Jonge het tijdspad te rooskleurig voorstelt, en dat de toegezegde 900.000 extra woningen in 2030 niet haalbaar zijn. Volgens verschillende partijen blijft het bij "ronkende ambities en kekke fotosessies", of "stapels papier" waar weinig van terecht komt. D66 wil "meer ambitie" van de minister zien als het bijvoorbeeld gaat om het bouwen boven op al bestaande panden. Ook zijn partijen zoals BVNL van Wybren van Haga kritisch op de plannen van de minister om huurprijzen in het middensegment aan banden te leggen.

De minister ziet het 'optoppen' boven op bestaande bouw als "een mogelijkheid om veel beter te benutten". Ook andere gebouwen die nu leeg staan, zoals kantoorpanden of winkels, wil De Jonge meer gaan gebruiken om zijn doelen te halen. "Het kan niet overal, maar ik zie er zeker mogelijkheden in." Bovendien erkende De Jonge dat zijn plannen voor huurregulering "tot minder verdienvermogen" kan leiden. Maar juist vanwege de aanhoudende schaarste is de regulering nodig, zei hij. "Ik wil er niet aan dat regulering de 'showstopper' is voor nieuwbouw. Door de schaarste zijn mensen in de knel gekomen. Natuurlijk gaan we dan ook door met de regulering van de middenhuur."

Meer uit Politiek

Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

6 uur geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

6 uur geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

7 uur geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

7 uur geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

14 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

17 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden