
De Jonge: sprake van dip woningbouw, nog onduidelijk hoe diep
DEN HAAG (ANP) - Er is inderdaad sprake van een "dip" in het aantal nieuw te bouwen woningen, erkende woonminister Hugo de Jonge donderdag tijdens een Kamerdebat. Volgens hem kampt de bouw met de stijgende rente, terwijl de huizenprijzen nog niet dalen. Ook de hoge grondprijzen en stijgende materiaalkosten spelen de bouw parten. Eerder al meldde bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vorig jaar minder vergunningen werden uitgegeven voor nieuwbouw.
Hoe lang de dip aanhoudt en hoe diep die is, kon De Jonge niet zeggen. "We zitten in een heel onzekere tijd." De minister wil op korte termijn kijken welke financiële prikkels kunnen helpen om de bouw weer los te trekken, zoals subsidies om projecten die al bijna rond zijn net een extra zetje te geven.
Maar hij houdt daarvoor nog meerdere slagen om de arm: "Het gaat om belastinggeld, dan wil je geen uitgaven doen die niet strikt noodzakelijk zijn. Een andere aarzeling is dat het nog langer duurt als je nu te hoge verwachtingen wekt." De Jonge vreest namelijk dat investeerders wachten op nog gunstiger voorwaarden als hij nu subsidies in het vooruitzicht stelt. Wat betreft het nemen van regie trekt de minister naar eigen zeggen al "alle registers open", en zit het probleem nu vooral in de rente en de hoge bodemprijs.
Te rooskleurig
De Jonge kreeg vanuit de Kamer veel kritiek op zijn plannen. Partijen vrezen dat De Jonge het tijdspad te rooskleurig voorstelt, en dat de toegezegde 900.000 extra woningen in 2030 niet haalbaar zijn. Volgens verschillende partijen blijft het bij "ronkende ambities en kekke fotosessies", of "stapels papier" waar weinig van terecht komt. D66 wil "meer ambitie" van de minister zien als het bijvoorbeeld gaat om het bouwen boven op al bestaande panden. Ook zijn partijen zoals BVNL van Wybren van Haga kritisch op de plannen van de minister om huurprijzen in het middensegment aan banden te leggen.
De minister ziet het 'optoppen' boven op bestaande bouw als "een mogelijkheid om veel beter te benutten". Ook andere gebouwen die nu leeg staan, zoals kantoorpanden of winkels, wil De Jonge meer gaan gebruiken om zijn doelen te halen. "Het kan niet overal, maar ik zie er zeker mogelijkheden in." Bovendien erkende De Jonge dat zijn plannen voor huurregulering "tot minder verdienvermogen" kan leiden. Maar juist vanwege de aanhoudende schaarste is de regulering nodig, zei hij. "Ik wil er niet aan dat regulering de 'showstopper' is voor nieuwbouw. Door de schaarste zijn mensen in de knel gekomen. Natuurlijk gaan we dan ook door met de regulering van de middenhuur."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden