Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge over Tilburg: zo raken we vrijheden weer kwijt

De Jonge over Tilburg: zo raken we vrijheden weer kwijt

DEN HAAG (ANP) - Feestende voetbalsupporters die op een plein naar de wedstrijd van Willem II tegen Rangers FC keken, hebben zich "heel onverantwoord" gedragen, vindt coronaminister Hugo de Jonge. "Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken", zegt de bewindsman over de honderden supporters die zich niet aan de coronaregels hielden.

"Ik denk dat iedereen die de beelden heeft gezien, tot de conclusie moet komen dat het onverantwoord is", zegt De Jonge op de dag na de Willem II-wedstrijd. "Schreeuwen doe je maar voor je eigen tv." Als mensen zich op deze manier gaan gedragen, moeten ze de "verworven vrijheden" weer inleveren.

De bewindsman benadrukt dat de verantwoordelijkheid in de eerste plaats ligt bij mensen zelf, niet bij de burgemeester of het kabinet. Toch zinspeelde hij op extra maatregelen om de tweede golf zoveel mogelijk tegen te gaan. "We zien gewoon dat het niet de goede kant op gaat. We houden de vinger aan de pols en op alle momenten nemen we de maatregelen die op dat moment nodig zijn."

Zorgelijk

Ook sportminister Tamara van Ark vindt het "heel zorgelijk wat daar gebeurde. Ik hoop echt dat de mensen zich aan de afspraken houden, want het zou gewoon hartstikke zonde zijn als we moeten terugschakelen."

Er mogen weer fans in het voetbalstadion komen. Dan moeten ze onder meer afstand houden en niet schreeuwen en zingen. Aan deze regels hielden de supporters in de Brabantse stad zich op het plein niet.

Gevolgen

De Veiligheidsregio en de KNVB gaan erover of het gedrag van de supporters gevolgen moet hebben, zei Van Ark. De supporters schreeuwden en stonden veel te dicht op elkaar. "Hou je aan de regels, dan kunnen we blijven genieten van de sport", aldus Van Ark.

"De beelden die ik gezien heb, dat is duidelijk onverantwoord. Daar kunnen we heel kort over zijn", reageerde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die over de naleving van de coronaregels gaat. Hij wil verder niet op de zaak ingaan en zich niet mengen in de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Meer uit Binnenland

Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

1 uur geleden
Sterfdag Anton de Kom voor het eerst officieel herdacht in Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn is woensdagavond stilgestaan bij de 79e sterfdag van Anton de Kom. Het is voor het eerst dat de sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder en schrijver officieel is herdacht op de erebegraafplaats waar hij begraven ligt.

2 uur geleden
Overijssel trekt 16 miljoen euro uit voor leefbaarheid platteland

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel trekt opnieuw miljoenen uit om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten (39-7) stemde woensdag in met een investering van 16 miljoen euro. In de vorige Statenperiode (2020-2023) had Overijssel al bijna 4 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een stimuleringsregeling.

4 uur geleden
Alternatieve kunstmest mogelijk eind dit jaar toegestaan

DEN HAAG (ANP) - "Als alles meezit" worden Europese regels eind dit jaar aangepast om kunstmest dat is gemaakt van dierlijke mest toe te staan. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit zogeheten Renure is veel hoop gevestigd om mestoverschotten op te vangen, maar de Europese Commissie heeft het gebruik ervan nog niet toegelaten.

4 uur geleden
Medewerkers kinderopvang krijgen 2,5 procent loonsverhoging

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers in de kinderopvang krijgen er 2,5 procent loon bij. Tot dat resultaat zijn vakbonden en werkgevers gekomen in de onderhandelingen voor een nieuwe cao, die op 1 juli 2024 ingaat en een looptijd van zes maanden kent.

5 uur geleden
Minister bezorgd: meer jonge mensen met burn-out arbeidsongeschikt

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kunnen door mentale klachten niet meer werken en doen daarom een beroep op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Het gaat vooral om "jongere mensen met burn-outs". De bewindsvrouw maakt zich daar zorgen over.

6 uur geleden
Watertekorten en wateroverlast nemen toe, waarschuwt rapport

DEN HAAG (ANP) - Drogere zomers, nattere winters en de stijgende zeespiegel maken het waterbeleid in Nederland de komende jaren steeds ingewikkelder. "Knelpunten met betrekking tot watertekort, wateroverlast en waterveiligheid stapelen zich op. Dit raakt heel Nederland", schrijft onderzoeksinstituut Deltares in de nieuwe Deltascenario's.

6 uur geleden