Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge over huisvesting Oekraïners: alle opties worden benut

De Jonge over huisvesting Oekraïners: alle opties worden benut

DEN HAAG (ANP) - Alle creativiteit moet worden aangewend om Oekraïners noodopvang en later huisvesting te bieden. "Alle opties die er zijn, worden benut." Dat zei minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting voor aanvang van de ministerraad.

De Jonge denkt aan de transformatie van vastgoed van de Rijksvastgoeddienst, maar ook bijvoorbeeld aan het ombouwen van leegstaande kantoren en kazernes en flexwonen. Alles wat mogelijk is, moet met beide handen worden aangegrepen. "Het is niet of of, maar en en en", benadrukte De Jonge. Hij trekt hierin samen op met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Nu wordt vooral ingezet op voldoende noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. "We hebben echt heel erg veel opvangplekken nodig. Het is heel indrukwekkend hoe gemeenten en Veiligheidsregio's daarmee bezig zijn."

De noodopvang kan niet te lang duren, beseft De Jonge. "Als mensen langer blijven, is die stretcher in de gymzaal natuurlijk niet genoeg." Het kabinet moet in huisvesting voorzien. "Dat is heel hard werken want de krapte op de woningmarkt is natuurlijk al heel erg groot", aldus De Jonge. Het is niet uitgesloten dat het "op een bepaald moment" tot verdringing kan komen als grote aantallen Oekraïners voor langere tijd in Nederland blijven, zei hij na afloop van de ministerraad.

De huisvestingsopgave voor Oekraïense vluchtelingen doorkruist niet zo zeer zijn plannen om snel jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. "Het maakt nog eens duidelijk hoe groot de urgentie is. De opdracht die toch al waanzinnig groot was, wordt hiermee nog veel groter. Het is onze taak om in die huisvesting te gaan voorzien. Samen met gemeenten, de Veiligheidsregio's en woningcorporaties."

Meer uit Binnenland

Adviesbureau KPMG onderzoekt gedrag Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Het adviesbureau KPMG gaat het onderzoek uitvoeren naar het gedrag van de Gelderse commissaris van de Koning John Berends. Dat onderzoek start op 12 december, laat de provincie weten.

6 minuten geleden
Noodopvang asielzoekers Ter Apel in studentencomplex Groningen

GRONINGEN (ANP) - De crisisopvang voor asielzoekers in Groningen komt in studentenhuisvestingscomplex The Village aan de Peizerweg. De opvang gaat donderdag open en moet onderdak bieden aan tachtig tot honderd asielzoekers uit onder andere Syrië, Eritrea, Somalië, Iran, Irak en Jemen. Naar verwachting blijven de asielzoekers zo'n drie maanden in de opvang in afwachting van plaatsing in een regulier asielzoekerscentrum.

31 minuten geleden
Advocaat: tweede man in zaak-Gino onterecht als verdachte gezien

MAASTRICHT (ANP) - Youri F., de man die in juni van dit jaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het wegmaken van het lichaam van de Limburgse Gino (9), is onterecht als verdachte aangemerkt. Zijn advocaat bevestigt berichtgeving hierover van RTL Boulevard. Dinsdag is de zogeheten sepotbeslissing van het Openbaar Ministerie binnengekomen, meldt ze.

36 minuten geleden
Rederij en watertaxi nemen aanbevelingen Onderzoeksraad ter harte

DEN HAAG (ANP) - Rederij Doeksen en Watertaxi De Bazuin zeggen het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar aanleiding van het dodelijke ongeluk tussen twee schepen in oktober vorig jaar "ter harte" te nemen. Bij de aanvaring tussen de snelboot Tiger van Doeksen en watertaxi De Stormloper kwamen drie mannen en een jongen van 12 om het leven. Het lichaam van de jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Ontvoerde Haagse man gevonden in België, ontsnapt uit woning

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds 26 november was vermist, is woensdag in België ontsnapt uit een woning aan zijn ontvoerders. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

1 uur geleden
Flevoland: Almere kan alsnog genoeg statushouders opvangen

LELYSTAD (ANP) - De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

1 uur geleden
Provincie Utrecht saneert met PFAS vervuilde basis Soesterberg

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht gaat de met PFAS vervuilde grond op de voormalige vliegbasis Soesterberg schoonmaken om de plek geschikt te maken voor woningbouw. Het Rijk betaalt de schoonmaakoperatie van 23,5 miljoen euro. Het is de veroorzaker van de vervuiling, omdat Soesterberg een voormalig Defensieterrein is.

1 uur geleden