
De Jonge: onzeker of overleg over coronaversoepelingen doorgaat
DEN HAAG (ANP) - Het is maar de vraag of het kabinet komend weekeinde bijeenkomt in het Catshuis om te praten over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat is afhankelijk van de ruimte die het Outbreak Management Team (OMT) ziet om maatregelen los te laten, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Het deskundigenpanel vergadert daar vrijdag over.
"We bekijken van week tot week wat de ruimte is", zegt De Jonge. Het kabinet houdt daar doorgaans op zondag informeel overleg over in het Catshuis, waarna op maandag of dinsdag een besluit valt. Maar: "als we zien dat die ruimte er op dit moment nog niet is, dat we beter even kunnen wachten, dan heeft ook een Catshuisoverleg niet zoveel zin", aldus de minister.
Het kabinet besloot vorige week de eerste stap te zetten van het eigen heropeningsplan. Terrassen zijn onder voorwaarden weer open en winkels mogen weer klanten ontvangen zonder dat die uren van tevoren een afspraak moeten maken. Daarnaast is er beperkt ruimte gekomen voor studenten in het hoger onderwijs om weer fysiek colleges te volgen.
Meer zekerheid
Het OMT had het kabinet "met klem" geadviseerd nog te wachten met het aankondigen van die versoepelingen. De deskundigen wilden meer zekerheid dat de piek in de ziekenhuisbezetting echt achter de rug is. Op grond van de iets verbeterde prognoses van het OMT werd toch besloten de eerste stap te zetten.
De Jonge ziet dat het nog altijd "druk en zwaar" is in de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen week niet verder toegenomen, maar ook niet echt gedaald. Dat maakt het dus onzeker of komende week de tweede stap al kan worden aangekondigd, die verlichting zou moeten bieden voor onder meer pretparken, dierentuinen en zwembaden.
De minister benadrukt dat het kabinet niet van plan is "domme dingen" te gaan doen, nu dankzij de vaccinaties het einde van de epidemie in zicht is. Aan de andere kant is volgens hem een belofte gedaan aan de samenleving om elke ruimte die er is voor verdere verlichting te benutten.
Meer uit Gezond
ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
6 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
6 dagen geleden