Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge noemt beweringen Van Haga over vaccins

De Jonge noemt beweringen Van Haga over vaccins

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge vindt uitspraken van Kamerlid Wybren van Haga (Forum voor Democratie) over bijwerkingen van coronavaccins "gevaarlijk". Van Haga zei in een coronadebat woensdag dat hij een "slecht gevoel" heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.

"Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk", waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD'er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem "de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden".

Volgens De Jonge meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld als gevolg van een allergische reactie op het vaccin. Bovendien, zo stelde de minister: er overlijden in Nederland ruim honderd mensen per dag in de verpleeghuizen. "Nog los van corona, los van vaccinatie. Mensen in verpleeghuizen zijn oud en aan het einde van hun leven, dus die overlijden." Wanneer je dus mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie. "Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken", benadrukte De Jonge in het debat.

'Geschreeuw'

FVD reageert furieus op Twitter. Op het officiële account van de partij staat dat Van Haga "een aantal volkomen redelijke vragen" stelde aan De Jonge. De minister zou daarna "onbeschoft" door Van Haga's inbreng hebben "geschreeuwd". Ook hekelt FVD Kamervoorzitter Khadija Arib, die volgens de partij had moeten ingrijpen.

Bijwerkingencentrum Lareb meldde deze week dat er tot dusver 65 mensen zijn overleden na inenting met een coronavaccin. Het centrum benadrukt dat hun overlijden niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. In Nederland overlijden per week gemiddeld duizenden mensen in verpleeghuizen en 80-plussers, door allerlei oorzaken, verklaart Lareb.

Daar kunnen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd. Bij het merendeel van de overledenen zijn onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden.

Meer uit Binnenland

Woningen ontruimd om grote brand in Rotterdam, zeker één gewonde

ROTTERDAM (ANP) - Vanwege een grote brand in een pand aan de Professor Poelslaan in Rotterdam zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere woningen ontruimd, meldt de veiligheidsregio. Zo'n twintig bewoners werden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen gebouw. Zeker één persoon is gewond geraakt.

44 minuten geleden
Korpschef politie wil hooligans bij eerstvolgende uitduel weren

AMSTERDAM (ANP) - Uitfans moeten bij het eerstvolgende uitduel geweerd worden als ze zich niet volgens de regels gedragen bij voetbalwedstrijden. Dat zegt korpschef Frank Paauw van de nationale politie dinsdag in De Telegraaf.

46 minuten geleden
CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.

1 uur geleden
CBS: kinderen in bijstandsgezin minder kans op goede ontwikkeling

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin hebben minder kans op een goede ontwikkeling in het leven dan andere kinderen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze lopen vaker meerdere 'hulpbronnen' mis vergeleken met leeftijdsgenoten die niet in een bijstandsgezin opgroeien.

5 uur geleden
Steunbetuiging met tractoren bij gevangenis voor shovelchauffeur

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep demonstranten heeft maandagavond met tractoren actie gevoerd bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De actie was bedoeld als steunbetuiging aan shovelbestuurder Johan R. die daar zou verblijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn na berichten van Studio Alphen en Omroep West.

7 uur geleden
Automobilist overleden door aanrijding met vrachtauto Grijpskerke

GRIJPSKERKE (ANP) - Een 39-jarige automobilist uit Veere is maandag overleden door een frontale aanrijding met een vrachtauto op de Hondegemsweg in Grijpskerke (Zeeland). De vrachtauto, geladen met zand, kwam op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terecht doordat hij moest uitwijken voor een stilstaande vrachtwagen. Daar botste de wagen met zand op de personenauto. Beiden belandden daarop in de sloot.

7 uur geleden
Hoofdkwartier innovatiefonds NAVO komt in Nederland

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Het hoofdkwartier van een nieuw innovatiefonds van de NAVO (NIF) komt in Nederland te staan. Dat heeft het bondgenootschap maandag bekendgemaakt. Waar het investeringskantoor wordt gevestigd en hoeveel mensen er komen te werken, is nog niet bekend.

8 uur geleden