
De Jonge: nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet
DEN HAAG (ANP) - De nieuwe vaccinatiecijfers van het ministerie van Volksgezondheid die het resultaat zijn van een nieuwe rekenmethode, kloppen mogelijk toch niet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt maandag de cijfers verder te willen onderzoeken. De vaccinaantallen in de langdurige zorg zijn wellicht dubbel meegeteld. "Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, dan zou dat zomaar kunnen", zegt De Jonge.
"Ik ken het LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en herstellen mogelijke fouten." Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ, dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000. Het ministerie gaf als reden hiervoor dat "ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg het aantal prikken pas later meldden".
Het LNAZ noemde de verklaring van het ministerie "apert onjuist". Voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ voegde er maandag aan toe dat de cijfers van de ziekenhuizen "klip en klaar" zijn. "De ziekenhuizen hebben iedere dag exact doorgegeven hoeveel medewerkers gevaccineerd zijn, daar ligt het niet aan."
Schattingen
Volgens De Jonge was het nodig de methode aan te passen, omdat de cijfers niet meer nauwkeurig weergaven hoeveel prikken er nu echt waren gezet. Nu wordt het aantal gezette prikken geschat, op basis van hoeveel er is geleverd. De vaccins worden toegediend op de dag dat ze worden geleverd, en de drie dagen erna. "Hierbij geldt de aanname dat dit in gelijke delen (25% per dag) gebeurt", staat in de verantwoording van het coronadashboard.
De Jonge wilde niet ingaan op de vraag of het slim was nu de methode aan te passen. "Zo gaat dat in deze hele crisis, toch? Dat er af en toe iets niet klopt, en dan herstel je dat. Wij zeggen telkens wat we weten."
Kuipers is niet principieel tegen schattingen. "Voor het verhaal maakt het niet zo heel veel uit." Op de vraag of de cijferverwarring het vertrouwen tussen zijn organisatie en het ministerie aantast, antwoordde Kuipers dat dit niet het geval is. "We gaan rustig door."
Meer uit Binnenland
ZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
18 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
47 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
50 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
4 uur geleden