Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

De Jonge: nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe vaccinatiecijfers van het ministerie van Volksgezondheid die het resultaat zijn van een nieuwe rekenmethode, kloppen mogelijk toch niet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt maandag de cijfers verder te willen onderzoeken. De vaccinaantallen in de langdurige zorg zijn wellicht dubbel meegeteld. "Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, dan zou dat zomaar kunnen", zegt De Jonge.

"Ik ken het LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en herstellen mogelijke fouten." Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ, dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000. Het ministerie gaf als reden hiervoor dat "ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg het aantal prikken pas later meldden".

Het LNAZ noemde de verklaring van het ministerie "apert onjuist". Voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ voegde er maandag aan toe dat de cijfers van de ziekenhuizen "klip en klaar" zijn. "De ziekenhuizen hebben iedere dag exact doorgegeven hoeveel medewerkers gevaccineerd zijn, daar ligt het niet aan."

Schattingen

Volgens De Jonge was het nodig de methode aan te passen, omdat de cijfers niet meer nauwkeurig weergaven hoeveel prikken er nu echt waren gezet. Nu wordt het aantal gezette prikken geschat, op basis van hoeveel er is geleverd. De vaccins worden toegediend op de dag dat ze worden geleverd, en de drie dagen erna. "Hierbij geldt de aanname dat dit in gelijke delen (25% per dag) gebeurt", staat in de verantwoording van het coronadashboard.

De Jonge wilde niet ingaan op de vraag of het slim was nu de methode aan te passen. "Zo gaat dat in deze hele crisis, toch? Dat er af en toe iets niet klopt, en dan herstel je dat. Wij zeggen telkens wat we weten."

Kuipers is niet principieel tegen schattingen. "Voor het verhaal maakt het niet zo heel veel uit." Op de vraag of de cijferverwarring het vertrouwen tussen zijn organisatie en het ministerie aantast, antwoordde Kuipers dat dit niet het geval is. "We gaan rustig door."

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

4 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

5 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

8 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

8 uur geleden