Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de Europese Commissie voorstelt. Hij vindt dat voorbarig. "Ik begrijp niet waarom de commissie dat zegt", aldus de bewindsman tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer.

De Jonge erkent dat de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna iedereen "positief hebben verrast". Ze werden in sneltreinvaart ontwikkeld en bleken ook nog "enorm" effectief. Maar onduidelijk is nog of ze die hoge bescherming ook op de lange termijn blijven bieden.

Het zou volgens De Jonge zomaar kunnen dat de vaccins op basis van oudere technieken, zoals die van AstraZeneca en Janssen, op de langere termijn ook heel goed of zelfs beter werken. "Daar weten we nog niets over." Wat de minister betreft zet de EU ook volgend jaar in op alle beschikbare vaccintechnieken. "Zodat we meerdere opties hebben."

De EU-landen trekken samen op bij de inkoop van coronavaccins. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei vorige week dat zij voortaan vooral wil inzetten op vaccins op basis van de nieuwe mRNA-techniek. Die werken volgens haar goed en kennen tot dusver minder gevaarlijke bijwerkingen dan andere vaccins.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 3 weken geleden
Weer zo'n boute uitspraak van die eigenwijze stommeling. Heeft ie aandelen in Janssen of Astra Zenica?? En waarschijnlijk ook in de leverancier van zelftests voor de idiote en overbodige fieldlabs? hij zal er zich hoe dan ook aan verrijken anders stopte hij met die onzin
Hinkepink 3 weken geleden
EU en samenwerken ,en deze kwast erbij Wat een totale afgang

Meer uit Gezond

Janssen levert deze week stuk minder coronavaccins

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie krijgt deze week maar de helft van de coronavaccins van Janssen waarop zij rekende. Het bedrijf hoopt de vertraging wel nog deze maand in te lopen, zeggen EU-bronnen.

1 dag geleden
Ook mensen uit 1965 kunnen nu prikafspraak maken

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart miljoen mensen die in 1965 zijn geboren, kunnen vanaf maandagavond op www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij de prik krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Daarvoor kunnen ze terecht bij meer dan honderd vaccinatielocaties van de GGD'en.

1 dag geleden
'Snelle afname coronapatiënten goed nieuws voor reguliere zorg'

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal opnames van coronapatiënten gaat "heel rap naar beneden" en dat is "fantastisch", zegt ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de snelle afname goed nieuws voor de reguliere zorg. "Dit betekent dat je versneld allerlei programma's kunt hervatten", zegt hij, doelend op de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19. Hij is "opgetogen over deze ontwikkeling".

1 dag geleden
RIVM krijgt minder coronagevallen binnen door storing

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM heeft maandag minder nieuwe coronagevallen binnengekregen als gevolg van een storing. "Door een ict-probleem bij de GGD heeft het RIVM niet alle meldingen ontvangen. Het dagcijfer van vandaag is daardoor niet compleet. In werkelijkheid ligt het cijfer hoger. Dit zal worden gecorrigeerd in de cijfers van de komende dagen, die daardoor hoger zullen uitvallen", aldus het instituut.

1 dag geleden
Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds eind november

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care of verpleegafdeling belandt, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 29 november.

1 dag geleden
'Aandacht bedrijven voor welzijn medewerker toegenomen na corona'

MAASTRICHT (ANP) - De aandacht van bedrijven voor het welzijn van hun medewerkers is toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ondernemingen die alleen in Nederland gevestigd zijn, dus zonder buitenlandse vestigingen, vallen relatief vaker in de attente groep bedrijven. Dat concluderen de universiteiten van Maastricht en Utrecht op basis van onderzoek onder ruim 3400 ondernemingen met meer dan 100 werknemers.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten op ic's met 686 weer lager

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic's nu 686 coronapatiënten. Zaterdag waren dat er 24 meer: 710. Het is de elfde achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

2 dagen geleden