Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

De huidige grote stembiljetten zijn minder goed hanteerbaar en dat leidde bij de vorige verkiezingen, die van Provinciale Staten en waterschappen, tot problemen op sommige stembureaus. In juni raadde de Kiesraad al aan haast te maken met de invoering van een kleiner formulier.

"Wat we hebben gezien, toestanden tot diep in de nacht en tellers in tranen, dat is niet voor herhaling vatbaar", aldus de Jonge. Zo vindt hij dat als de genoemde proef in vier gemeenten goed gaat en het "doenlijk" is voor gemeenten dat de kleine biljetten ingezet moeten worden bij de daarop volgende verkiezingen. Een slag om de arm is de evaluatie van de proef, waar hij gemeenten bij wil betrekken. Want de kleinere formulieren zijn mogelijk wel wat minder overzichtelijk. "Zorgvuldigheid gaat voor snelheid."

Tellingen 's nachts

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november verwacht De Jonge niet dat tellers tot diep in de nacht bezig zijn. Ten eerste is er geen sprake van 'dubbele verkiezingen", zoals in maart het geval was: Provinciale Staten én waterschapsverkiezingen. En anders dan bij voorgaande verkiezingen hoeven vrijwilligers op het stembureau niet tot midden in de nacht hertellingen uit te voeren als die nodig blijken. Ze mogen dan een voorlopige uitslag geven en de volgende dag opnieuw tellen voor de definitieve.

De Jonge beloofde aan de Tweede Kamer er bij gemeenten op aan te dringen stemlokalen beter toegankelijk te maken, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Hier schort het nogal eens aan, zo bleek uit een recent onderzoek van maatschappelijk bureau Ongehinderd. Bij de instructies voor gemeenten zullen ze hier nadrukkelijker op worden gewezen. Ook wees De Jonge erop dat voor toegankelijkheid eerder vanuit het ministerie 2,7 miljoen euro beschikbaar kwam.

Ondersteuningsverklaringen

Ook komen er extra instructies aan gemeenten over wat gemeenten verplicht zijn te doen ten aanzien van zogenoemde ondersteuningsverklaringen, van partijen die nieuw zijn en mee willen doen aan verkiezingen. Dit op aandringen van de BBB, die in 2021 tegen grote problemen opliep, zo zei voorvrouw Caroline van der Plas. Op verzoek van de SGP gaat De Jonge kijken of gemeenten in het algemeen wel voldoende geld krijgen van het Rijk om verkiezingen te organiseren.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden