
De Jonge: meer tijd tussen inentingen met Pfizer-vaccin
DEN HAAG (ANP) - Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge.
Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen sneller meer mensen een eerste keer worden ingeënt. Ook helpt de aanpassing volgens De Jonge verspilling tegen te gaan en hoeft er minder voorraad van het vaccin te worden aangehouden. Of dat ook bij andere vaccins kan, is nog niet bekend.
De aanpassing geldt voor mensen die vanaf nu een afspraak maken om te worden gevaccineerd. De afspraken voor een tweede prik die al staan gepland voor duizenden zorgmedewerkers, gaan gewoon door.
In overleg met het gezondheidsinstituut RIVM is besloten dat voortaan niet voor iedereen die de eerste Pfizer-prik krijgt, ook al een tweede voorradig moet zijn. Hoewel het aantal geleverde vaccins zich niet elke week laat voorspellen, biedt een voorraad van 50 procent voldoende zekerheid dat de tweede prik op tijd kan worden gezet.
Efficiënt en professioneel proces
De Jonge heeft goed nieuws over de mate van verspilling van het Pfizer-vaccin. Die werd vooraf geschat op 10 procent, maar in de praktijk blijkt slechts 3 procent verloren te gaan. De minister dankt dat aan "een efficiënt en professioneel proces". De meevallende verspilling maakt ook een versnelling van het vaccineren mogelijk.
Daardoor kan mogelijk al in de loop van volgende week worden begonnen met het inenten van thuiswonende ouderen vanaf 90 jaar. De groep tussen de 85 en 90 jaar komt waarschijnlijk vanaf de eerste week van februari aan bod.
De opkomst bij de groepen die als eerst worden gevaccineerd is hoger dan verwacht, meldt De Jonge verder. Daarom is besloten uit te gaan van een uiteindelijk vaccinatiegraad van 85 procent, in plaats van de eerder verwachte 75 procent. Dat percentage wordt gebruikt om in te schatten hoeveel vaccins er moeten komen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden