
De Jonge: lek in coronawebsite RIVM buitengewoon ongelukkig
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het beveiligingslek dat afgelopen weekeinde werd ontdekt in de RIVM-website Infectieradar "buitengewoon ongelukkig". Maar de fout stond op zichzelf en is geen gevolg van verkeerd beleid of een gebrek aan toezicht, benadrukt hij.
De Jonge vond tijdens het wekelijkse vragenuur een uiterst kritische Tweede Kamer tegenover zich. Verscheidene Kamerleden betwijfelen of de website, waar mensen kunnen aangeven of zij klachten hebben die kunnen wijzen op besmetting met het nieuwe coronavirus, wel van tevoren goed tegen het licht is gehouden door beveiligingsexperts.
Volgens de minister is dat wel degelijk gebeurd. Daarbij is zelfs gewaarschuwd voor het lek. Maar het bedrijf dat de website bouwde, verzuimde het probleem helemaal op te lossen. En door het ontbreken van een "dubbelcheck" kon de ondeugdelijke website toch de lucht ingaan. Uiteindelijk werd het lek ontdekt door een deskundige die de NOS had ingeschakeld.
Direct aangepakt
"Hier is een fout gemaakt", erkent De Jonge. "Maar het gaat ook om hoe je het herstelt, ik vind dat het RIVM dat netjes doet." Het lek is direct alsnog aangepakt en er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS).
De Jonge zegt dat van 49 mensen de gegevens zijn ingezien, en uitsluitend door de onderzoeker en een journalist van de NOS. Dat is slechts een klein deel van de in totaal 60.000 deelnemers. "Maar een probleem is het natuurlijk wel", aldus de bewindsman. De mensen die het betreft zijn in een persoonlijke e-mail geïnformeerd.
Meer uit Politiek
APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.
22 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.
1 dag geleden