Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge kijkt of wachttijd na booster geschrapt kan worden

De Jonge kijkt of wachttijd na booster geschrapt kan worden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken of de vijftien minuten wachttijd na een boosterprik geschrapt kan worden. Maar "ik aarzel er sterk bij", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge tijdens een coronadebat. Op priklocaties worden mensen een kwartier in de gaten gehouden om in te kunnen grijpen als ze verkeerd reageren op hun prik. Aukje de Vries van de VVD vroeg of het schrappen van de wachttijd zou helpen om sneller te kunnen boosteren.

De Jonge betwijfelt of dat wel zin heeft. "Bij de GGD biedt dat niet echt een versnelling omdat daar de wachtruimtes groot genoeg zijn", zei hij. "Voor de huisartsen zou het echt wezenlijk sneller gaan als je daar de vijftien minuten af haalt." Hij wees erop dat het tot een "aansprakelijkheidsrisico" leidt omdat het kwartier wachten in de richtlijnen van het Europees Geneesmiddelenbureau en de Wereldgezondheidsorganisatie staat.

Maar "de hoofdreden" is volgens De Jonge een medische. Het belangrijkste risico is dat mensen een ernstige en gevaarlijke allergische reactie krijgen op het vaccin, een zogenoemde anafylactische shock. Volgens De Jonge komt dat bij ongeveer één op de honderdduizend mensen voor, en is zo'n voorval daarmee "héél erg zeldzaam". "Niettemin kan dat op zo'n ongelofelijk grote bos aan prikken toch nog wel optellen tot serieuze getallen. Als je dan geen medisch toezicht hebt, kan dat ook leiden tot overlijdens."

Statistisch zouden in deze boostercampagne zo'n honderd mensen een shock kunnen krijgen. Daarom zou De Jonge liever zien dat er medisch toezicht is in het kwartier nadat mensen hun prik hebben ontvangen. Hij zei wel nog te willen kijken of dat toezicht "op een andere manier" ingevuld zou kunnen worden.

Meer uit Politiek

BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

12 minuten geleden
Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

8 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

9 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

17 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden