Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: Kamer niet onjuist, maar ongenuanceerd geïnformeerd

De Jonge: Kamer niet onjuist, maar ongenuanceerd geïnformeerd

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) heeft de Eerste Kamer niet onjuist geïnformeerd, maar bij een aantal antwoorden op vragen die er over de Omgevingswet leefden, is hij "te kort door de bocht gegaan". Dat schrijft De Jonge in antwoorden op vragen van de Eerste Kamer. "Het was beter geweest als ik in deze beantwoording genuanceerder antwoord aan u had gegeven."

De kwestie gaat over de oplevering van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO); cruciaal voor de uitvoering van de Omgevingswet. Die wet bundelt alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het makkelijker is om een vergunning aan te vragen en die sneller te kunnen verlenen. In antwoord op eerdere vragen van de Eerste Kamer stelde De Jonge in mei dat de oplevering van het DSO op schema lag. Dat was echter niet zo en het ministerie wist dat. Dit is begin augustus aan het licht gekomen.

De oppositie in de senaat reageerde als een wesp gestoken en eiste meteen opheldering van de minister. Het is niet de eerste keer dat de minister de Eerste Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over de Omgevingswet. Een groot deel van de Eerste Kamer is uiterst kritisch op de beoogde invoeringsdatum van die wet op 1 januari 2023. De Jonge wil vasthouden aan die datum. De invoering is al diverse keren uitgesteld.

Een deel van wat het digitale stelsel moet kunnen - om op 1 januari tot een verantwoorde invoering van de wet over te kunnen gaan -, was in april klaar, schreef De Jonge in mei aan de Eerste Kamer. Daar is later echter nog aan gesleuteld. Over die "nuance", zoals De Jonge het noemt, heeft hij de Kamer op 3 juni geïnformeerd, maar dat had "explicieter" gemoeten, zegt hij.

Meer uit Politiek

CDA-burgemeester Oskam wordt hoogste ambtenaar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - CDA-bestuurder en burgemeester van Capelle aan den IJssel Peter Oskam wordt de nieuwe griffier van de Tweede Kamer. Hij volgt interim-griffier Geert Jan Hamilton op als hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer.

57 minuten geleden
Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

21 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

1 dag geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 dag geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

2 dagen geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

2 dagen geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

2 dagen geleden