Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: Kamer geeft te makkelijk ruimte aan wantrouwen

De Jonge: Kamer geeft te makkelijk ruimte aan wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt dat er in de politiek, en specifieker in de Tweede Kamer, te makkelijk ruimte wordt gemaakt voor wantrouwen en twijfels over iemands integriteit. Dat zei hij vrijdag, de dag na een marathondebat in de Tweede Kamer over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. De Jonge zei te willen werken aan het herstel van vertrouwen, maar leek daarbij de bal ook bij de Kamer neer te leggen.

De hamvraag donderdag was of De Jonge betrokken was geweest bij de deal met Van Lienden. Vragen hierover beantwoordde hij het afgelopen jaar altijd ontkennend, maar in het debat erkende hij dat er wel sprake was van enige betrokkenheid. Veel Kamerleden twijfelden of De Jonge wel eerlijk was geweest, 52 leden steunden een motie van wantrouwen.

Die motie ziet De Jonge als "een opdracht aan mij, om te werken aan herstel". "Maar ik denk dat we een politiek van vertrouwen met elkáár maken". Volgens de minister "moeten we wel voorzichtig zijn met het uiten van twijfels, of wantrouwen, over iemands integriteit. Om dat al te makkelijk de ruimte te geven."

Hoop te doen

Doordat de Kamer zijn intenties volgens hem "zo gemakkelijk" in twijfel trekt, "heb ik zelf wel moeilijk gevonden, dat heeft me geraakt", zegt De Jonge.

Wat hij zelf concreet wil doen om het vertrouwen te herstellen, bleef onduidelijk. "Wat ik moet doen is naar eer en geweten mijn werk doen. Ik moet hard aan het werk, er is een enorme hoop te doen."

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiële sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

4 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

6 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

10 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

10 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

10 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

11 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

11 uur geleden