Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen

De Jonge: kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen. Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.

De Jonge wees erop dat de ziekenhuisopnames harder stijgen en eerder dan verwacht. Daarmee komt volgens hem "het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen". Het kabinet zal aan het OMT vragen de situatie van nu goed te analyseren en te adviseren tot welke maatregelen dit moet leiden. "We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom", aldus de minister.

Hij vindt dat "de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname. Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden." Zonder vooruit te lopen op concrete maatregelen zei hij "helemaal niets te willen uitsluiten", ook niet of mogelijke maatregelen alleen voor ongevaccineerden kunnen zijn of voor doelgroepen of voor bepaalde regio's waarin het aantal ongevaccineerden het hoogst is.

Draagvlak gering

Volgens de minister is het draagvlak gering onder mensen die gevaccineerd zijn om nog beperkingen opgelegd te krijgen. "Ondertussen zien we dat als we geen maatregelen nemen, de zorg wordt overlopen, dat uw operaties en de operaties van uw familieleden en andere mensen die gevaccineerd zijn mogelijkerwijs worden uitgesteld." Tegelijk wijst hij erop dat het kabinet er nooit toe zal overgaan om te selecteren aan de poort van het ziekenhuis. Hij denkt dat de Kamer daar ook niet voor is. "Dat is een brug die we in ieder geval niet over gaan."

De Jonge zegt dat de komende tijd veel overleg zal zijn over deze "echt ingewikkelde dilemma's", met deskundigen, met de zorg en met collega's. "Ook vanuit de samenleving en de economie kijken we naar de maatregelen die je treft. Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin." Hij sluit niet uit dat wetgeving moet worden aangepast. Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het juridisch al mogelijk om regionaal maatregelen op te leggen.

Meer uit Binnenland

Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

52 minuten geleden
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen

GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

2 uur geleden
Dit jaar fors meer zwemlocaties met slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.

2 uur geleden
Rode Kruis: hou op reis rekening met extreem weer

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

2 uur geleden
Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

HOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

2 uur geleden
Ruim 100 kilo cocaïne gevonden bij fruitbedrijf in Breda

BREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.

11 uur geleden
Belastingdienst moet systemen vervangen en aanpassen om privacy

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.

18 uur geleden