Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: ja, dit is de tweede golf

De Jonge: ja, dit is de tweede golf

DEN HAAG (ANP) - Als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland, is de tweede golf begonnen. Dat zei minister Hugo de Jonge vrijdag op een ingelaste persconferentie.

"Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover", aldus de Jonge. "Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt." Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, "kunnen we de tweede golf breken".

De Jonge waarschuwt nog maar eens dat jongeren, de groep waarin het virus momenteel het snelst rondgaat, toch echt ook flink ziek kunnen worden. Bovendien gaan ook zij op zaterdag naar de supermarkt en op zondag op familiebezoek. "Onder de hele bevolking steekt het virus zo de kop op."

Drie risicocategorieën

De verschillende delen van Nederland zijn vanaf vandaag ingedeeld in drie risicocategorieën. In een zestal regio's is de situatie volgens De Jonge dermate zorgelijk dat daar extra beperkingen nodig zijn om het aantal besmettingen terug te dringen. De hoogste alarmfase, waarbij harde maatregelen nodig zijn, geldt nog nergens.

Horecagelegenheden in de zes risicogebieden moeten voorlopig om 01.00 uur dicht. Vanaf middernacht mogen er geen nieuwe gasten worden binnengelaten. Voor groepen gaat een maximale grootte van vijftig personen gelden. Voor uitvaarten, demonstraties, religieuze bijeenkomsten en scholen wordt een uitzondering gemaakt.

Deze maatregelen gelden vanaf zondagavond 18.00 uur in de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daar kunnen, afhankelijk van de verspreiding van het virus, later nog meer regio's bij komen.

De verschillende regio's komen vrijdagavond vanaf 20.00 uur met meer informatie over de maatregelen voor hun regio.

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 1 maand geleden
Fakenieuws??? ---- https://youtu.be/2FtswZThfw4
tbr 1 maand geleden
Gezien onderstaande reacties legt men de schuld bij de overheid. Dit is onzin! De besmettingen treffen vooral de jongeren en m.n. in de studentensteden, Die jeugd heeft geen discipline getoond door massaal samen te feesten en hebben niet gedacht aan de verspreiding die ze ten gevolge van hun onverantwoorde handelen teweeg kunnen brengen. Deze tweede golf is veroorzaakt door die jongeren en zou mogelijk niet zijn gekomen als deze groep verstandig was geweest.Ik lees dat de overheid strenger had moeten ingrijpen, denk eens aan de gevolgen voor horeca e.d. Als ik mijn ongenoegen moet uiten over de overheid, dan lees je hier andere termen, maar recht is recht en krom is krom...
V.v.C. 1 maand geleden
https://youtu.be/1FT9H7m2nFo
mtsmathijs 1 maand geleden
Het beleid was bij de eerste golf was te slap en is het nu weer:https://www.irishtimes.com/news/world/europe/how-dutch-false-sense-of-security-helped-coronavirus-spread-1.4199027
(beertje) 1 maand geleden
Popie Jopie met zijn glimmende schoentjes,heeft er echt verstand van,hij kruipt nu ook al in de schoenen van de virologen, laat hem eens op houden met alles te vertellen, ga nu eens iets goed doen ,zorg nu eens voor mondkapjes etc, voor de verzorgende en de belangrijke mensen die dat nodig hebben,het is alleen maar bla bla bla wat die popie jopie doet,en meer niet, hij is mede schuldig aan al die mensen die ziek worden,en dat heb te maken met geld,het niet kopen van spullen die nodig zijn in de zorg ,mondkapjes moet de verzorgende zelf maar kopen,leve dit kabinet,dus NOT.
bung 86 1 maand geleden
veel bla bla bla maar echt ingrijpen? nee. echt den haag: veel kletsen en niets zeggen.
GebakkenBanaan 1 maand geleden
Degene met de grootste beperking is meneer de Jonge zelf.

Meer uit Gezond

Voor het eerst ruim 9000 coronagevallen in een etmaal

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 9283 positieve tests geregistreerd, en dat is opnieuw een dagrecord. Voor het eerst komt het cijfer boven de 9000 in 24 uur tijd uit. Woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8757 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 8764, maar dat aantal is bijgesteld.

10 uur geleden
Eerste coronapatiënten naar verwachting vrijdag naar Duitsland

ROTTERDAM (ANP) - Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf vrijdag weer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen te brengen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat dit althans de planning is. Hij kondigde vorige week al aan dat het verplaatsen van patiënten naar Duitsland binnenkort zal worden hervat.

10 uur geleden
Meer dan 2000 coronapatiënten in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 60 toegenomen tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensivecareafdelingen, dertien meer dan woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de cijfers donderdagmiddag bekend.

10 uur geleden
Expert: Beoogd vaccin veelbelovend dankzij genetische instructies

LONDEN/BRISTOL (ANP/RTR) - Onafhankelijk onderzoek naar een beoogd vaccin van AstraZeneca Oxford wijst uit dat het perfect genetische instructies opvolgt waarmee het wordt geprogrammeerd. Dat maakt de werking van het middel doelmatiger, omdat het een krachtige reactie van het immuunsysteem van de patiënt veroorzaakt. Het is erg goed nieuws voor de bestrijders van het virus, volgens de leider van het onderzoek, David Matthews van de Universiteit van Bristol.

12 uur geleden
Huisartsen verwijzen ruim kwart minder door

BREUKELEN (ANP) - Huisartsen hebben afgelopen week gemiddeld ruim een kwart minder patiënten verwezen naar medisch-specialistische zorg in een ziekenhuis of zelfstandige kliniek dan dat zij normaal zouden doen. Dat meldt zorgplatform ZorgDomein.

16 uur geleden
Nieuw record: 8764 positieve tests in een etmaal

BILTHOVEN (ANP) - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 8764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op dinsdag meldde het gezondheidsinstituut 8175 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 8182 maar dat is woensdag bijgesteld.

1 dag geleden
Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden