Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe 'rustig en stabiel'

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe 'rustig en stabiel'

DEN HAAG (ANP) - Het eerste kwartaal na de invoering van de Omgevingswet is "over het algemeen rustig en stabiel verlopen". Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bijna vierhonderd tekortkomingen zijn gemeld, die "(enige) hinder" voor gebruikers opleverden, maar volgens de minister heeft dat de vergunningverlening niet erg geraakt.

De Omgevingswet is een enorme wetgevingsoperatie die allerlei regels rond de leefomgeving bij elkaar veegt. Sinds de invoering op 1 januari kunnen burgers en bedrijven in veel gemeenten terecht bij een digitaal loket voor allerlei zaken zoals vergunningen. Tot aan 1 januari waren er grote zorgen dat de wet zou uitlopen op een ICT-debacle.

In de eerste voortgangsbrief sinds de invoering van de Omgevingswet doet De Jonge opnieuw zijn best de zorgen weg te nemen. Dat er problemen naar boven komen, noemt de minister "niet ongebruikelijk", en hij schrijft dat ze "adequaat" zijn opgelost. Een speciaal crisisteam dat klaarstond voor problemen rond de Omgevingswet heeft "geen calamiteiten hoeven afhandelen".

DDoS-aanvallen

In de afgelopen maanden is het landelijke digitale systeem twee keer getroffen door een DDoS-aanval, pogingen om de servers plat te leggen met grote hoeveelheden aanvragen. Die aanvallen zijn volgens De Jonge "adequaat opgevangen" met als gevolg een "minimale impact" op gebruikers.

Een deel van de gemeenten maakt nog steeds gebruik van "tijdelijke alternatieve maatregelen" om niet op het nieuwe systeem te hoeven overstappen. Om hoeveel gemeenten het precies gaat, is niet bekend. Op dit moment hebben die gemeenten een jaar om alsnog de overstap te maken, maar De Jonge overweegt om de deadline uit te stellen.

Meer uit Politiek

Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 uur geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

19 uur geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

19 uur geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

23 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

3 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden