
De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe 'rustig en stabiel'
DEN HAAG (ANP) - Het eerste kwartaal na de invoering van de Omgevingswet is "over het algemeen rustig en stabiel verlopen". Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bijna vierhonderd tekortkomingen zijn gemeld, die "(enige) hinder" voor gebruikers opleverden, maar volgens de minister heeft dat de vergunningverlening niet erg geraakt.
De Omgevingswet is een enorme wetgevingsoperatie die allerlei regels rond de leefomgeving bij elkaar veegt. Sinds de invoering op 1 januari kunnen burgers en bedrijven in veel gemeenten terecht bij een digitaal loket voor allerlei zaken zoals vergunningen. Tot aan 1 januari waren er grote zorgen dat de wet zou uitlopen op een ICT-debacle.
In de eerste voortgangsbrief sinds de invoering van de Omgevingswet doet De Jonge opnieuw zijn best de zorgen weg te nemen. Dat er problemen naar boven komen, noemt de minister "niet ongebruikelijk", en hij schrijft dat ze "adequaat" zijn opgelost. Een speciaal crisisteam dat klaarstond voor problemen rond de Omgevingswet heeft "geen calamiteiten hoeven afhandelen".
DDoS-aanvallen
In de afgelopen maanden is het landelijke digitale systeem twee keer getroffen door een DDoS-aanval, pogingen om de servers plat te leggen met grote hoeveelheden aanvragen. Die aanvallen zijn volgens De Jonge "adequaat opgevangen" met als gevolg een "minimale impact" op gebruikers.
Een deel van de gemeenten maakt nog steeds gebruik van "tijdelijke alternatieve maatregelen" om niet op het nieuwe systeem te hoeven overstappen. Om hoeveel gemeenten het precies gaat, is niet bekend. Op dit moment hebben die gemeenten een jaar om alsnog de overstap te maken, maar De Jonge overweegt om de deadline uit te stellen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
12 uur geleden