Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge haalt 100 miljoen naar voren om sneller te bouwen

De Jonge haalt 100 miljoen naar voren om sneller te bouwen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet haalt 100 miljoen euro naar voren om sneller woningen te regelen. In totaal moeten daarmee jaarlijks versneld 30.000 huizen beschikbaar komen. Een speciaal team gaat daarop toezien. Het geld komt uit een bestaand potje dat nu eerder wordt uitgegeven.

Specifiek betreft het geld voor het bouwen van 15.000 flexwoningen en het transformeren van 15.000 bestaande gebouwen, een ambitie die het kabinet al had. Transformeren is het ombouwen van bijvoorbeeld leegstaande gebouwen tot appartementen. Dit kunnen zowel tijdelijke als permanente huizen zijn. Voor de flexwoningen geldt dat deze eenvoudig verplaatst moeten worden wanneer ze niet langer nodig zijn. Op die manier hoopt het kabinet beter om te gaan met "plotselinge pieken en dalen in vraag en aanbod".

In samenwerking met gemeenten, provincies, woningcorporaties en bouwbedrijven kijkt een speciaal team waar mogelijkheden liggen voor de plannen van het kabinet. Bijvoorbeeld als het gaat om het vinden van "kansrijke locaties of gebouwen".

Flexwoningen

Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het bouwen van flexwoningen "de snelste manier om nieuwe huurwoningen toe te voegen". "Of het nu gaat om spoedzoekers, Oekraïners of statushouders, iedereen die recht heeft op een huis willen we kunnen helpen."

Het kabinet wil jaarlijks 100.000 woningen realiseren. De druk op de huizenmarkt is nog altijd groot. Zo zijn de wachtlijsten voor een sociale huurwoning erg lang, onder meer voor statushouders. Doordat deze groep niet kan doorstromen naar sociale huurwoningen, zijn asielzoekerscentra overvol.

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

14 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

15 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

15 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

16 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

17 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

17 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

18 uur geleden