Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge gunt Kamer meer waarborgen en inspraak in coronawet

De Jonge gunt Kamer meer waarborgen en inspraak in coronawet

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge kan leven met een aantal flinke aanpassingen van de tijdelijke coronawet. Dat heeft hij in het debat over de wet aangegeven. De waarborgen komen van partijen uit zowel de coalitie als de oppositie, die hierover vorige week een akkoord bereikten.

De Jonge heeft de steun van een aantal oppositiepartijen nodig om de wet ook door de Eerste Kamer te loodsen, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het parlement neemt geen genoegen met 'betrokkenheid', maar wil ook daadwerkelijk wat te zeggen hebben bij het nemen van de coronamaatregelen. Een van de belangrijkste aanpassingen is dat dit wordt vastgelegd in de wet.

Het kabinet wil coronamaatregelen voortaan ook eerder aan de Tweede Kamer voorleggen, zegt De Jonge toe. De Kamer kan de plannen dan eventueel bijsturen of afwijzen. Maar het kabinet wil ook maatregelen die zeer urgent zijn om de verspreiding van het virus aan te pakken, onmiddellijk kunnen blijven invoeren. De Jonge sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. De Kamer kan dan binnen een week een maatregel terugdraaien of wijzigen.

Slechte zaak

De SP vindt het een slechte zaak dat er bestuurd wordt via persconferenties van het kabinet. "Mensen worden bang voor de maatregelen die dan weer uit de grabbelton komen", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Hij pleit voor een pakket waarom het kabinet aangeeft bij welke besmettingsgraad welke maatregel volgt. De Jonge is het ermee eens dat de voorspelbaarheid moet worden verbeterd, maar hij waarschuwt dat dit niet altijd mogelijk is vanwege de grilligheid van het virus.

Door de voorgestelde aanpassingen wordt ook duur van de wet verder ingekort naar drie maanden. Als het kabinet de wet toch wil verlengen, moet niet alleen de Tweede Kamer worden geraadpleegd, maar ook de Raad van State om advies worden gevraagd. Bekend was ook al dat de coronaboete omlaag ging, van 390 naar 95 euro.

Extra inspraak van de Eerste Kamer bij bijvoorbeeld verlenging van de wet, hield De Jonge af. De politieke nadruk ligt immers op de direct gekozen Tweede Kamer. Het heeft geen zin om die debatten steeds opnieuw te doen, aldus de minister. Hij vreest "dubbel werk", dat het proces bovendien kan vertragen.

Meer uit Binnenland

Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

1 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

2 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

2 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

3 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

3 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

6 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

9 uur geleden