
De Jonge gunt Kamer meer waarborgen en inspraak in coronawet
DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge kan leven met een aantal flinke aanpassingen van de tijdelijke coronawet. Dat heeft hij in het debat over de wet aangegeven. De waarborgen komen van partijen uit zowel de coalitie als de oppositie, die hierover vorige week een akkoord bereikten.
De Jonge heeft de steun van een aantal oppositiepartijen nodig om de wet ook door de Eerste Kamer te loodsen, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het parlement neemt geen genoegen met 'betrokkenheid', maar wil ook daadwerkelijk wat te zeggen hebben bij het nemen van de coronamaatregelen. Een van de belangrijkste aanpassingen is dat dit wordt vastgelegd in de wet.
Het kabinet wil coronamaatregelen voortaan ook eerder aan de Tweede Kamer voorleggen, zegt De Jonge toe. De Kamer kan de plannen dan eventueel bijsturen of afwijzen. Maar het kabinet wil ook maatregelen die zeer urgent zijn om de verspreiding van het virus aan te pakken, onmiddellijk kunnen blijven invoeren. De Jonge sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. De Kamer kan dan binnen een week een maatregel terugdraaien of wijzigen.
Slechte zaak
De SP vindt het een slechte zaak dat er bestuurd wordt via persconferenties van het kabinet. "Mensen worden bang voor de maatregelen die dan weer uit de grabbelton komen", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Hij pleit voor een pakket waarom het kabinet aangeeft bij welke besmettingsgraad welke maatregel volgt. De Jonge is het ermee eens dat de voorspelbaarheid moet worden verbeterd, maar hij waarschuwt dat dit niet altijd mogelijk is vanwege de grilligheid van het virus.
Door de voorgestelde aanpassingen wordt ook duur van de wet verder ingekort naar drie maanden. Als het kabinet de wet toch wil verlengen, moet niet alleen de Tweede Kamer worden geraadpleegd, maar ook de Raad van State om advies worden gevraagd. Bekend was ook al dat de coronaboete omlaag ging, van 390 naar 95 euro.
Extra inspraak van de Eerste Kamer bij bijvoorbeeld verlenging van de wet, hield De Jonge af. De politieke nadruk ligt immers op de direct gekozen Tweede Kamer. Het heeft geen zin om die debatten steeds opnieuw te doen, aldus de minister. Hij vreest "dubbel werk", dat het proces bovendien kan vertragen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
2 uur geleden