
De Jonge gunt Kamer meer waarborgen en inspraak in coronawet
DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge kan leven met een aantal flinke aanpassingen van de tijdelijke coronawet. Dat heeft hij in het debat over de wet aangegeven. De waarborgen komen van partijen uit zowel de coalitie als de oppositie, die hierover vorige week een akkoord bereikten.
De Jonge heeft de steun van een aantal oppositiepartijen nodig om de wet ook door de Eerste Kamer te loodsen, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het parlement neemt geen genoegen met 'betrokkenheid', maar wil ook daadwerkelijk wat te zeggen hebben bij het nemen van de coronamaatregelen. Een van de belangrijkste aanpassingen is dat dit wordt vastgelegd in de wet.
Het kabinet wil coronamaatregelen voortaan ook eerder aan de Tweede Kamer voorleggen, zegt De Jonge toe. De Kamer kan de plannen dan eventueel bijsturen of afwijzen. Maar het kabinet wil ook maatregelen die zeer urgent zijn om de verspreiding van het virus aan te pakken, onmiddellijk kunnen blijven invoeren. De Jonge sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. De Kamer kan dan binnen een week een maatregel terugdraaien of wijzigen.
Slechte zaak
De SP vindt het een slechte zaak dat er bestuurd wordt via persconferenties van het kabinet. "Mensen worden bang voor de maatregelen die dan weer uit de grabbelton komen", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Hij pleit voor een pakket waarom het kabinet aangeeft bij welke besmettingsgraad welke maatregel volgt. De Jonge is het ermee eens dat de voorspelbaarheid moet worden verbeterd, maar hij waarschuwt dat dit niet altijd mogelijk is vanwege de grilligheid van het virus.
Door de voorgestelde aanpassingen wordt ook duur van de wet verder ingekort naar drie maanden. Als het kabinet de wet toch wil verlengen, moet niet alleen de Tweede Kamer worden geraadpleegd, maar ook de Raad van State om advies worden gevraagd. Bekend was ook al dat de coronaboete omlaag ging, van 390 naar 95 euro.
Extra inspraak van de Eerste Kamer bij bijvoorbeeld verlenging van de wet, hield De Jonge af. De politieke nadruk ligt immers op de direct gekozen Tweede Kamer. Het heeft geen zin om die debatten steeds opnieuw te doen, aldus de minister. Hij vreest "dubbel werk", dat het proces bovendien kan vertragen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).
2 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.
14 minuten geledenDELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).
1 uur geledenSOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.
1 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Ook de provincie Friesland wil dat meer veehouders beschermende rasters plaatsen tegen de wolf. Van de subsidieregeling wordt nu nog weinig gebruikgemaakt, laat de provincie weten en daarom wordt deze uitgebreid. Waar eerder alleen schapen- en geitenhouders geld konden krijgen voor de aanschaf van speciale rasters, komen nu ook eigenaren van runderen, paarden en pony's in aanmerking. Gelderland kondigde vorige week eveneens een uitbreiding van de regeling aan.
1 uur geleden