Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: goed dat EU onze afspraken met farmaceut overneemt

De Jonge: goed dat EU onze afspraken met farmaceut overneemt

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge vindt het "goed nieuws" dat de Europese Commissie de vaccindeal met farmaceut AstraZeneca overneemt, omdat het een financiƫle meevaller betekent. Nederland heeft eerder samen met Frankrijk, Italiƫ en Duitsland afspraken met de vaccinproducent gemaakt, de Europese Unie wil deze nu voor alle 27 lidstaten laten gelden.

Volgens De Jonge vallen hierdoor de kosten voor Nederland lager uit, omdat de voorinvesteringen nu ook door de rest van Europa worden gedragen. Het betekent niet dat Nederland minder doses vaccin krijgt dan eerder werd afgesproken met AstraZeneca, zegt de minister. Hij verwacht dat het vaccin "in de eerste maand, of in de eerste maanden van het komende jaar" beschikbaar is.

Ook met producenten Sanofi en Janssen zijn afspraken gemaakt. Het is nog niet duidelijk welk vaccin als eerste op de markt komt. Het is volgens de minister mogelijk dat het ene vaccin effectiever blijkt dan het andere, maar dat Nederland waarschijnlijk "niet de luxe heeft" om eerst te bepalen welke het beste is. Wel staat vast dat vaccins die zijn toegelaten op de markt veilig en effectief zijn.

De Jonge wil geen vaccinatieplicht. Wel erkent hij dat sommige mensen kritisch zijn en dat die groep goed voorgelicht moet worden over het nut van een vaccin. Omdat niet alle doses tegelijk worden geleverd, moeten er keuzes gemaakt worden wie als eerste gevaccineerd kan worden, zegt de minister. Ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers krijgen waarschijnlijk voorrang, maar deze strategie wordt in het najaar verder uitgewerkt, aldus De Jonge.

Meer uit Politiek

VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

8 uur geleden
CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Pieter Heerma wil dat het kabinet met een "omvangrijk pakket" komt om mensen te helpen die in het nauw komen door de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is evident", zei hij woensdag voor aanvang van een overleg van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

10 uur geleden
Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

2 dagen geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

2 dagen geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

2 dagen geleden
Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

2 dagen geleden
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

2 dagen geleden