Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge en Kaag genieten onder kiezers voorkeur als lijsttrekker

De Jonge en Kaag genieten onder kiezers voorkeur als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge (CDA) en Sigrid Kaag (D66) zouden, als nu verkiezingen worden gehouden, de meeste stemmers trekken als lijsttrekker van hun partij. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond. De Jonge geniet de voorkeur boven Mona Keijzer, en Kaag boven fractievoorzitter Rob Jetten.

Bronnen in de partij meldden donderdag dat Kaag binnen een paar dagen zou aankondigen dat ze lijsttrekker van D66 wil worden. Volgens De Volkskrant zal fractievoorzitter Rob Jetten zijn steun uitspreken voor Kaag en zelf niet voor het lijsttrekkerschap gaan. De Jonge maakte donderdag bekend een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap van het CDA. Ook Keijzer heeft meermaals gezinspeeld op een gooi naar het lijsttrekkerschap. Het is nog onduidelijk of zij het tegen De Jonge opneemt.

De Hond heeft voor zijn peiling kiezers gevraagd welke kans ze die partij op een stem geven als een bepaalde kandidaat de lijsttrekker zou zijn. Van de CDA-aanhangers zegt 88 procent dit te doen met De Jonge als lijsttrekker, en 71 procent met Keijzer. Onder alle kiezers scoort De Jonge (13 procent) beter dan Keijzer (11 procent). Onder VVD-stemmers gaat het gelijk op: bij beide lijsttrekkers gaat het om 8 procent. Bij PvdA’ers doet De Jonge (6 procent) het beter dan Keijzer (3 procent), maar onder 50Plussers is dat andersom met respectievelijk 5 en 8 procent.

Bij de electorale kansen van Jetten en Kaag is een duidelijker verschil te zien. Kaag scoort 89 procent onder D66-aanhangers, tegenover 78 procent voor Jetten. Onder alle kiezers is de verdeling respectievelijk 10 en 7 procent. Kaag doet het ook goed bij kiezers van GroenLinks (15 procent, Jetten 5 procent) en PvdA (11 procent, Jetten 3 procent). Uit een verdere analyse blijkt volgens de opiniepeiler dat dit verschil niet wordt veroorzaakt door vrouwelijke kiezers. "Integendeel zelfs. Het grote verschil komt vooral door mannelijke kiezers."

Meer uit Binnenland

Boot omgeslagen bij Dinteloord, mogelijk 1 dode en 2 nog vermist

DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een bootje omgeslagen. Mogelijk is daardoor een persoon omgekomen, twee mensen worden nog vermist, zo meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

1 uur geleden
73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

2 uur geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

3 uur geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

4 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

4 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

5 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

6 uur geleden