Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

DEN HAAG (ANP) - Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel dat gemeenten middelen geeft om de energievoorziening in wijken te verduurzamen. In de Kamer bestaat onder meer bij PVV en BBB flinke weerstand tegen deze wet, omdat die in hun ogen dwingend is. Burgers zouden geen vrijheid hebben om zelf te kiezen. Ook zou de wet te snel komen.

Maar volgens De Jonge loopt het niet zo'n vaart met de uitvoering, gezien de termijnen die in de wet staan. Hij is er niet bevreesd voor dat er "voordat je het weet al die gasnetten uit de grond worden getrokken. Het zal in een heel ander tempo gaan." De wet die nu voorligt moet gemeenten ertoe aanzetten om wijken ver vooraf duidelijkheid te geven over het jaar dat ze van het aardgas af gaan, zodat iedereen weet waar ze aan toe is en alle betrokkenen zich kunnen voorbereiden, zegt de bewindsman.

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil Nederland af van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas en inzetten op alternatieven zoals zonne-energie, warmtepompen en restwarmte. In 2050 moet er CO2-neutraliteit zijn. De nieuwe wet is "één puzzelstukje" om op gang te komen. De Jonge vindt het geen dwangwet. Hij wijst erop dat mensen in zo'n aangewezen wijk niet verplicht zijn om bijvoorbeeld op een warmtenet aangesloten te worden als ze dat niet willen. Ze mogen ook kiezen voor andere duurzame energie. Maar een energieleverancier mag uiteindelijk in die wijk geen gas meer leveren, aldus De Jonge.

Meerdere partijen vrezen dat de transitie mensen op hogere kosten jaagt. Partijen als GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie dienden voorstellen in om de financiële onzekerheden met de transitie tegen te gaan. Jetten heeft al aanpassingen bedacht, waarover de partijen verschillend denken. De minister wijst erop dat de gasprijs de komende jaren alleen maar gaat stijgen en als er niet op tijd actie wordt ondernemen, mensen juist meer geld kwijt zijn.

Niet iedereen wordt aangesloten op warmtenetten. Naar verwachting is voor een derde van de bewoners een warmtenet het beste, zei Jetten. Hij denkt dat de gasnetten ook niet zomaar weggehaald worden, want misschien zijn ze later mogelijk te gebruiken voor groen gas. Dat is gas dat ontstaat door vergisting van groente-, fruit- en tuinafval en mest.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

11 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

20 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

2 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden