Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

DEN HAAG (ANP) - Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel dat gemeenten middelen geeft om de energievoorziening in wijken te verduurzamen. In de Kamer bestaat onder meer bij PVV en BBB flinke weerstand tegen deze wet, omdat die in hun ogen dwingend is. Burgers zouden geen vrijheid hebben om zelf te kiezen. Ook zou de wet te snel komen.

Maar volgens De Jonge loopt het niet zo'n vaart met de uitvoering, gezien de termijnen die in de wet staan. Hij is er niet bevreesd voor dat er "voordat je het weet al die gasnetten uit de grond worden getrokken. Het zal in een heel ander tempo gaan." De wet die nu voorligt moet gemeenten ertoe aanzetten om wijken ver vooraf duidelijkheid te geven over het jaar dat ze van het aardgas af gaan, zodat iedereen weet waar ze aan toe is en alle betrokkenen zich kunnen voorbereiden, zegt de bewindsman.

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil Nederland af van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas en inzetten op alternatieven zoals zonne-energie, warmtepompen en restwarmte. In 2050 moet er CO2-neutraliteit zijn. De nieuwe wet is "één puzzelstukje" om op gang te komen. De Jonge vindt het geen dwangwet. Hij wijst erop dat mensen in zo'n aangewezen wijk niet verplicht zijn om bijvoorbeeld op een warmtenet aangesloten te worden als ze dat niet willen. Ze mogen ook kiezen voor andere duurzame energie. Maar een energieleverancier mag uiteindelijk in die wijk geen gas meer leveren, aldus De Jonge.

Meerdere partijen vrezen dat de transitie mensen op hogere kosten jaagt. Partijen als GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie dienden voorstellen in om de financiële onzekerheden met de transitie tegen te gaan. Jetten heeft al aanpassingen bedacht, waarover de partijen verschillend denken. De minister wijst erop dat de gasprijs de komende jaren alleen maar gaat stijgen en als er niet op tijd actie wordt ondernemen, mensen juist meer geld kwijt zijn.

Niet iedereen wordt aangesloten op warmtenetten. Naar verwachting is voor een derde van de bewoners een warmtenet het beste, zei Jetten. Hij denkt dat de gasnetten ook niet zomaar weggehaald worden, want misschien zijn ze later mogelijk te gebruiken voor groen gas. Dat is gas dat ontstaat door vergisting van groente-, fruit- en tuinafval en mest.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden