Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge door het stof: onvoldoende aandacht voor privacy bij GGD

De Jonge door het stof: onvoldoende aandacht voor privacy bij GGD

DEN HAAG (ANP) - Privacy had meer aandacht moeten krijgen bij het optuigen van het GGD-systeem waarin de gegevens worden opgeslagen van mensen die op corona zijn getest, geeft coronaminister Hugo de Jonge toe. Tijdens een debat over het datalek bij de GGD, waardoor privacygevoelige gegevens van miljoenen mensen konden worden gestolen, pleiten zowel coalitie- als oppositiepartijen voor manieren om deze data beter te beveiligen.

"We moesten meer, harder en beter, en we hebben onvoldoende aandacht voor privacy gehad," zegt De Jonge. Hij wil kijken of er minder gevoelige data kunnen worden opgeslagen door bijvoorbeeld een tijdelijke code te gebruiken in plaats van het BSN-nummer van iemand die is getest.

Vanuit de media kwamen al enige tijd signalen dat de beveiliging in die systemen niet op orde was. De minister zegt dat hij daarop aan de GGD heeft gevraagd of die dienst de signalen wilde oppakken. De Jonge vindt nu ook "dat ik er toen scherper bovenop had moeten zitten: wát ga je er dan aan doen?" Aan de ene kant zijn het "niet onze systemen" zegt de bewindsman. "Maar aan de andere kant had ik ook kunnen bedenken dat het kan raken aan het vertrouwen in het testsysteem."

Kritisch

Kamerleden toonden zich al aan het begin De Jonges relaas kritisch. Fleur Agema (PVV) drong aan op een systeem "dat veel laagdrempeliger werkt", met veel minder opgeslagen data.

Kees Verhoeven (D66) merkte op dat er op basis van steekproeven dertig mensen bij de GGD zijn ontslagen. Maar als er volledige controle plaatsvond, zou er veel meer misbruik zijn opgespoord.

Niet haalbaar

Vanaf maart moeten de logins in de systemen van de GGD automatisch gecontroleerd worden. Eerder dan dat is niet haalbaar, zegt De Jonge. Tot die tijd worden er door zowel interne als externe controleurs dagelijks "veel" controles uitgevoerd om misbruik tegen te gaan.

Een van de systemen die de GGD gebruikt, HP Zone, wordt "zo snel mogelijk" vervangen, aldus De Jonge. Maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren. De Jonge wijst op een brief van RIVM-topman Jaap van Dissel, die zegt dat het problemen kan opleveren voor de crisisbestrijding als er "te snel een onvoldoende geteste en nieuwe datastroom" moet worden gebruikt.

Meer uit Politiek

Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

32 minuten geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

33 minuten geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

43 minuten geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

3 uur geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

23 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

23 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

23 uur geleden