Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: dit kwartaal hooguit 1,5 miljoen vaccins AstraZeneca

De Jonge: dit kwartaal hooguit 1,5 miljoen vaccins AstraZeneca

AMSTERDAM (ANP) - Nederland verwacht in de tweede week van februari een eerste, kleine levering vaccins van AstraZeneca. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge. Het totale aantal doses dat dit kwartaal binnenkomt, ligt "ergens tussen de miljoen en anderhalf miljoen".

Oorspronkelijk was gerekend op ruim 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin. Maar de Brits-Zweedse farmaceut zegt met productieproblemen te kampen en daardoor veel minder te kunnen leveren, ook aan de andere EU-landen. "Heel erg teleurstellend", zegt De Jonge.

Dat het Europese geneesmiddelenbureau EMA het vaccin heeft goedgekeurd is wel "eindelijk weer eens goed nieuws over vaccins", zet De Jonge. "Belangrijk dat we weer een nieuw vaccin in het totale assortiment hebben. Groot probleem blijft natuurlijk met hoeveel het dan binnenkomt."

Janssen

De Gezondheidsraad moet nu bepalen voor welke doelgroepen het vaccin van AstraZeneca het meest geschikt is. Als alles meezit hoopt De Jonge direct na de eerste levering te kunnen beginnen met prikken. "Maar daar moet wel het een en ander voor gebeuren."

Over het deels in Nederland ontwikkelde vaccin van Janssen is De Jonge positief gestemd. De effectiviteit tegen het coronavirus blijkt met 66 procent veel lager dan bij de vaccins van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna. "Maar dat is op zich een prima score. Een gemiddeld griepvaccin haalt dat niet."

De Jonge verwacht dat Janssen snel toelating tot de Europese markt zal aanvragen. Maar het vaccin zal niet voor april beschikbaar zijn. Nederland verwacht er in het tweede kwartaal in totaal 3 miljoen doses van te ontvangen. Omdat voor dit vaccin maar één prik nodig is, kunnen daar ook 3 miljoen mensen mee worden ingeënt.

Meer uit Binnenland

Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

1 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

2 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

2 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

3 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

3 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

3 uur geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

5 uur geleden